Josip Muhvić

Pilanar iz Malog Luga prosvjeduje i tvrdi: Hrvatske šume su mi uzele 90 posto sirovine

Bojana Mrvoš Pavić

Foto D. Lovrović

Foto D. Lovrović



ZAGREB Josip Muhvić, pilanar iz Malog Luga kod Gerova danas je, uz podršku Živog zida, održao prosvjed i konferenciju za novinare ispred uprave Hrvatskih šuma u Zagrebu. Nakon što mu je, kako tvrdi, prije sedam godina zatvorena proizvodnja krovnih prozora uz objašnjenje da se ne radi o finalnoj proizvodnji, posljednjim ugovorom s Hrvatskim šumama uzeto mu je, kaže, 90 posto sirovine za proizvodnju ogrjevnog drva i sječke.


Muhvić je, podsjetimo, prije nekoliko godina već prosvjedovao zbog manjka sirovine i izvoza goranskih trupaca u inozemstvo, a svoje optužbe ponavlja i danas.– Vezan sam uz Hrvatske šume od 1976. godine i najstariji sam proizvođač ogrjevnog drva u Hrvatskoj. Nakon što mi je prije sedam godina uzeto 50 posto sirovine i skinuta finalna proizvodnja krovnih prozora, zadnjim mi je ugovorom s Hrvatskim šumama uzeto i 14 tisuća kubika sirovine za ogrjevno drvo i sječku. Bio sam po mnogočemu prvi u proizvodnji, a sad ću propasti – poručio je Muhvić koji je svojevremeno svojim kamionima zbog izvoza trupaca u inozemstvo blokirao lokalnu šumsku cestu.

Prosvjed u Zagrebu / Foto D. Lovrović


Prosvjed u Zagrebu / Foto D. Lovrović



Kad se zainteresirani za sirovinu u Hrvatskim šumama prijavljuju na javni poziv, kaže Muhvić, prvo se u potpunosti moraju odreći dotadašnjih ugovora, bez da znaju što ih u novima čeka. Poziv za 2017. godinu je, također dodaje, bio objavljen u listopadu prošle godine, dakle dva mjeseca prije isteka godine. Devedeset posto sirovine mu je, napominje, uskraćeno bez ikakvog objašnjenja, snalazi se kupovinom privatne šume ili na licitacijama, za koje također kaže da su organizirane kako bi što više sirovine bilo izvezeno.– Sirovine ima, ali samo za one probrane – tvrdi Muhvić koji u svojoj pilani zapošljava dvadesetak ljudi.

– Gospodin Muhvić je žrtva lošeg upravljanja šumama. Ne daju mu drva, dok se šuma bjesomučno siječe. Imao je ugovoreno 15.000 kubika sirovine godišnje, no kad se javljate na javni poziv, morate se odreći dotadašnjih ugovora. Uredni je platiša Hrvatskim šumama, ali se svejedno prema njemu odnose maćehinski, dok istovremeno od vjetroloma pola milijuna kubika leži na tlu i trune. Dobio sam informaciju da je cijena po kojoj Hrvatske šume prodaju drvo sto kuna manja nego u zemljama u okruženju – Srbiji, BiH, Sloveniji, što se pravda dodjelom sirovine pilanama – rekao je predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić koji je upravi Hrvatskih šuma uputio i upit zbog čega se Muhviću ne isporučuje sirovina.



Na Muhvićeve tvrdnje odgovaraju iz Hrvatskih šuma, oni su s Udruženjem drvno-prerađivačke industrije pri HGK-u kojeg je, napominju, Muhvić član, početkom ove godine potpisali Pismo razumijevanja za ugovaranje okvirnih godišnjih ugovora za kupoprodaju trupaca, kojim se određuje transparentna raspodjela trupaca po svakom proizvođaču po dogovorenim kriterijima. »Količine raspoložive sirovine u Hrvatskim šumama mnogostruko su manje od pilanskih kapaciteta drvoprerađivača u Hrvatskoj pa je Pismo razumijevanja potpisano kako bi se održala prirodna struktura šuma i njihova održivost u svijetu klimatskih promjena, a da se, s druge strane, zadovolje potrebe drvne industrije. Hrvatske šume ne izvoze drvnu sirovinu izvan granica RH te sva raspoloživa sirovina završava kod domaćih drvoprerađivača«, poručuju iz Hrvatskih šuma. Sve zaprimljene primjedbe i nezadovoljstvo odobrenim količinama raspravilo je, napominju, povjerenstvo za tumačenje Pisma razumijevanja formirano od strane Hrvatskih šuma i Udruženja te su svim kupcima dostavljeni odgovori. Revizija isporuke kupcu Josipu Muhviću je, zaključuju, u tijeku i sljedeći tjedan će imati konačno izvješće.