Delnice

Gradonačelnik Delnica Ivica Knežević najavio realizaciju niza važnih projekata

Marinko Krmpotić

Radi se projekt energetske obnove kuglane i Doma u Brodu na Kupi, pri kraju je izrada glavnog projekta delničke tržnice. U planu su i kamp, uređenje kupališta Pritiske, preobrazba Japlenškog vrha u sportsko-rekreacijsku zonu s nizom sadržaja....



DELNICE Nakon brojnih građevinskih radova realiziranih tijekom ljeta, Delnice se za predstojeću jesen i zimu okreću radu na pripremi razne dokumentacije potrebne za realizaciju novih projekata, ističe delnički gradonačelnik Ivica Knežević: »Primjerice, intenzivno se radi na izradi projekta energetske obnove kuglane koji ćemo prijaviti Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, izrađuje se i projekt energetske učinkovitosti Doma hrvatskih branitelja u Brodu na Kupi koji je u vrlo lošem stanju i zaista je nužna obnova, a također je u završnoj fazi izrada glavnog projekta buduće delničke tržnice, komunalnog objekta velike vrijednosti koji će bitno podići standard tog dijela života. Za realizaciju tog projekta cilj je sredstva osigurati iz EU fondova.


Uz sve to, do kraja ove godine nadamo se i očekujemo odluku o EU financiranju projekta preseljenja knjižnice iz sadašnjih prostora u bivši Dom OSRH-a koji planiramo obnoviti i urediti u suvremeni Društveni dom s nizom sadržaja. U planu je i rad na revitalizaciji prirodne i kulturne baštine grada.


Dio toga je i uređenje kupališta Pritiske koje zaslužuje kvalitetnije uvjete za boravak na tom prostoru, sunčanje i kupanje. Tu je i projekt revitalizacije Japlenškog vrha, pri čemu u projekt idemo zajedno s Javnom ustanovom »Priroda«, a cilj nam je uređenje Japlenškog vrha u sportsko-rekreacijsku zonu, ali uz minimalne utjecaje na prirodu. Dio tog preuređenja trebalo bi biti i sanjkalište, biciklističke i pješačke staze od kojih neke već i postoje, bio bi tu i manji adrenalinski park sa zip lineom. JU »Priroda« će dati dozvole za takvu vrstu zahvata u prostor.


Ministarstvo pomaže




Taj se projekt veže uz ideju o Delnicama kao sportsko-rekreacijskom središtu, a u skladu s tim aplicirali smo na natječaj HTZ-a i dobili 60.000 kuna za uređenje biciklističkih staza na našem području te njihovo povezivanje s područjem Broda na Kupi i Crnog Luga, ali i susjednim lokalnim samoupravama, odnosno tzv. biciklističkom Goranskom transverzalom. Radimo i na mogućnosti otvaranja autokampa i kamp odmorišta i uskoro očekujemo dolazak predstavnice Ministarstva turizma koje je spremno bitno pomoći u projektima ovakve vrste.


Moram napomenuti da je prije nekoliko mjeseci na jednom skupu u Brodu na Kupi rečeno kako Grad Delnice nije u posljednjih desetak godina radio na osiguranju uvjeta za realizaciju kampova i kamp odmorišta. To nije točno, a ovi novi razgovori novi su pokušaj, pri čemu sada postoji ideja da jedan prostor za kamp odmorište ponudimo u samim Delnicama jer tu imamo puno više prostora u našem vlasništvu, dakle prostora s riješenim imovinsko-pravnim odnosima, što je do sada bio najveći problem.


Nelogičnosti s cestama


Nastavljamo i s aktivnostima da cestu prema Biljevini i Razlogama vratimo u okvire županijskih prometnica jer zakonske odredbe to traže budući da ta cesta vodi do lokacija koje se smatraju nacionalnim blagom, a to izvor Kupe svakako jest. Nelogično je da je prometnica do upravne zgrade NP-a Risnjak županijska cesta, a ona do izvora Kupe nije, iako je jedan od temelja zbog kojih je to područje i steklo status nacionalnog parka!


Sanacija te oštećene prometnice traži 4 do 5 milijuna kuna što mi sada nemamo i ŽUC bi te troškove sigurno lakše podnio, ali očigledno ne žele u to ulagati pa su pred nekoliko godina »izbacili« tu cestu iz svojih ingerencija što nije u skladu sa zakonom. Također, nastojimo naći rješenje kojim bismo cestu od Damskog mosta prema Petehovcu kod željezničkog nadvožnjaka »spustili« jer bez toga je i dalje nemoguće autobusom doći do Petehovca, što je u 21. stoljeću smiješno.


Preko tog mosta ide međunarodna pruga, ali taj zahvat po meni nije nemoguć i tražio bi, po nekim slobodnim procjenama, oko 2 milijuna kuna«, rekao je Knežević, izrazivši nadu da će taj projekt realizirati Županijska uprava za ceste.