76. obljetnica tragičnog marša

26 SMRZNUTIH PARTIZANA Antifašizam je prošlost, sadašnjost i budućnost

Marinko Krmpotić

Mrkopaljski osnovci dali su svoj doprinos programu / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Mrkopaljski osnovci dali su svoj doprinos programu / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Tekovina borbe protiv fašizma moramo se stalno prisjećati i stalno o njima govoriti jer u Hrvatskoj se puno toga krivo radi – rekao je Dinko Tamarut



MRKOPALJ  Sedamdeset i šesta obljetnica tragičnog marša preko Matić-poljane pripadnika 2. brigade 13. Primorsko-goranske divizije obilježena je jučer u Mrkoplju polaganjem vijenaca i svečanom akademijom na kojoj su oživljena sjećanja na 26 partizana koji su u noći s 19. na 20. veljače 1944. godine zauvijek ostali u snijegu na ledenoj Matić poljani, planinskoj visoravni ponad Mrkopklja.


Od sudionika tog davnog marša jučer je u Mrkoplju bio samo Franjo Jelušić koji je zasluženo dobio najveći aplauz, a svaki od govornika odao je dužnu počast svima koji su bili dio tog stravičnog marša.


Nazočne je najprije u ime domaćina pozdravio načelnik Općine Mrkopalj Josip Brozović, podsjetivši na Školu mira kao jedan od bitnih doprinosa ovoga kraja ideji mirotvorstva i suživota te zamjerivši »stranačkim klimavcima« koji nisu dali potporu postojanju jedne ovakve, uvijek i svima korisne institucije.




Dinko Tamarut, predsjednik SAB-a PGŽ-a i potpredsjednik SAB-a Hrvatske prenio je okupljenima pozdrave predsjednika Franje Habulina, napomenuvši da se memorijalne svečanosti u Mrkoplju održavaju od 1962. godine, a posljednjih petnaestak godina održava se i Ljetni memorijal.


: Sudionici svečane akademije 58. Memorijala mira / Snimio Marinko KRMPOTIĆ


: Sudionici svečane akademije 58. Memorijala mira / Snimio Marinko KRMPOTIĆ



– Ovog proljeća, točnije od 23. do 26. travnja, u Mrkoplju će u okviru Rijeka EPK 2020 biti održana Škola mira kako bismo i na taj način pokazali koliko nam je učenje o miru i prisjećanje na prošlost potrebno, ponajprije stoga jer revizori povijesti uporno iskrivljuju istinu. Tekovina borbe protiv fašizma moramo se stalno prisjećati i stalno o njima govoriti jer u Hrvatskoj se puno toga krivo radi, iako je svakome tko normalno i logično razmišlja jasno da je antifašizam naša prošlost, sadašnjost i budućnost – rekao je Tamarut.


Pozdrave nazočnima uputio je u ime SAB-a Istarske županije Romano Božac, pohvalivši velik broj mladih u publici, a u ime mrkopaljske Udruge dragovoljaca Domovinskog rata Miljenko Kauzlarić podsjetio je da se danas omalovažava sve, čak i branitelji.


– Usprkos različitostima, moramo poštovati jedni druge i uvažavati različite stavove, ali oni uvijek moraju biti argumentirani – rekao je Kauzlarić. Sličnu poruku nazočnima je uputio i Petar Mamula, zamjenik primorsko-goranskog župana, naglasivši da nam povijest mora pokazivati put u budućnost.


– U Drugom svjetskom ratu poginulo je 55 milijuna ljudi. Brojne su žrtve i Domovinskog rata. Da se takve tragedije ne bi iznova događale, moramo poštovati različitosti i ne inzistirati na podjelama jer nam je budućnost zajednička – rekao je dožupan Mamula.


Program je kraju priveden nastupom mrkopaljskih osnovaca te tamburaša Sungerskog luga pod vodstvom Marina Tadejevića.