Opatija u znaku slastica

Festival čokolade iznenada prekinut; nastavlja se sutra uz slastice s magarećim mlijekom, Teslade i Mohole

Marina Kirigin

Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN

Na drugom katu Centra Gervais stvarala je umjetnica, akademska kiparica Georgette Yvette Ponte rezbareći u čokoladnoj ploči lik Andrije Mohorovičića



OPATIJA Opatijski Advent preliven je čokoladom, a Centar Gervais od danas je postao »najslađa stanica« čokoljubaca. Festival čokolade ponovno je u Opatiji ponudio najrazličitije verzije ove omiljene delicije, kao i brojne prigodne programe i radionice.


Snimio Marko GRACIN


Snimio Marko GRACIN



Izlagači gorko-slatke namirnice iz Italije, Slovenije i Hrvatske otkrili su što se sve to i na koji način može spojiti, pomiješati, kombinirati s čokoladom pa se tako u ponudi mogla naći i čokolada s magarećim mlijekom.




– Uz stotinjak različitih čokolada koje smo danas ovdje izložili, imamo i najskuplju hrvatsku čokoladu s dodatkom magarećeg mlijeka. Ona je jedan vrhunski poklon u kutiji od maslinovog drva i tako upakirana stoji 600 kuna. Napravljena je od najskupljeg kakaa s dodatkom agavinog šećera – rekao je izlagač Marinko Biškić iz solinske tvornice čokolade »Nadalina« koji je dobio priliku na festivalu predstaviti i knjigu »Potraga za pravom čokoladom«, neobičnu priču o načinu dolaska do prave čokolade.


Marinko Biškić s kutijicom "magareće čokolade" / Snimio Marko GRACIN


Marinko Biškić s kutijicom "magareće čokolade" / Snimio Marko GRACIN




Čokoladna čarolija u “Gervaisu” danas oko 18.30 sati iznenada je prekinuta nakon što se u zgradi Kulturnog turističkog centra aktivirao protupožarni sustav, što je prouzročilo poplavu u prizemlju.


Festival čokolade stoga je morao biti prekinut, ali organizatori najavljuju da će sutra i preksutra biti normalno nastavljen. Uzroci aktiviranja protupožarnog sustava još nisu poznati.



Čokoladna čarolija u Gervaisu nije pokazala samo gastronomsku stranu čokolade, već i njene razne druge primjene. Tako je slatku stranu znanosti predstavio Croatian Choco Concept u čijem su laboratoriju nastale čokoladna Bašćanska ploča, Molekularne čokolade, Teslade odnosno čokolade posvećene Nikoli Tesli, Mohole kao hommage Andriji Mohorovičiću u pralini oblikovanoj poput Zemljine kugle što u presjeku prikazuje Moho sloj, kao i mnogi drugi prepoznatljivi motivi iz kulturne i povijesne baštine ovog kraja ovjekovječeni u čokoladi.


Marina Prijatelj s Tesladama, čokoladama posevećnima Nikoli Tesli / Snimila Marina KIRIGIN


Marina Prijatelj s Tesladama, čokoladama posevećnima Nikoli Tesli / Snimila Marina KIRIGIN



– Čokoladu koristimo kako bi popularizirali kulturnu baštinu, znanost, atrakcije… Krenuli smo s čokoladnom ogradom lungomara, sada imamo i čokoladnu Bašćansku ploču, Mohole, a najnovije su nam Teslade, čokolade s motivima Nikole Tesle koje prate tri njegova izuma. Teslade su dvojezične, a okusi su vezani koncepcijski. Predstavljajući elektromotor koji ima energiju, čokoladu smo oplemenili smokvom, bademima i grožđicama. Teslin čokoladni toranj ima okuse borovnice i bosiljka jer je borovnica poznata kao hrana za mozak, baš kao i crna čokolada. I treća Teslada je asocijacija na Liku pa u čokoladi ima suhih šljiva i bundeve – objasnila je autorica čokoladnog koncepta, dizajnerica Marina Prijatelj, pored koje je na drugom katu Centra Gervais stvarala umjetnica, akademska kiparica Georgette Yvette Ponte rezbareći u čokoladnoj ploči lik Andrije Mohorovičića.


– U čokoladi sam radila prije dvije godine na ovom festivalu, a pošto inače radim u kamenu, za mene je rad u čokoladi »mačji kašalj« – rekla je umjetnica i otkrila kako će Mohorovičića u čokoladnu ploču urezivati zasigurno dan-dva.


Osim Gervaisa, čokolada je »osvojila« i druge opatijske lokacije (UP Juraj Šporer, Ljetna pozornica, ispred opatijskog mrkata, tvornica čokolade Milenij hotela), gdje će se zadržati do nedjelje.


Umjetnica Georgette Yvette Ponte rezbari lik Andrije Mohorovičića u čokoladnoj ploči / Snimila Marina KIRIGIN


Umjetnica Georgette Yvette Ponte rezbari lik Andrije Mohorovičića u čokoladnoj ploči / Snimila Marina KIRIGIN