Živi i zdravi

SLIJETALI DOK SE TRESLO Mladi puntarski folkloraši za dlaku izbjegli razorni potres u Meksiku

Mladen Trinajstić

Reuters

Reuters

Hotel u kojem su odsjeli nije bio oštećen, a noć je bila mirna, isprekidana tek sirenama. Danas putuju u Monterrey gdje će naše djevojke i mladići nastupiti na Festicalu »St. Lucia«



PUNAT Brojni su mještani Punta i otoka Krka sa strepnjom jučer pratili izvješća o tragičnim posljedicama potresa koji je pogodio Mexico City, prijestolnicu Meksika. Posebne razloge za zabrinutost otočana, a posebice Puntara, imali su zbog toga što je trideseteročlana ekspedicija tamošnjih folkloraša – članova KUD-a Punat upravo na dan snažnog zemljotresa imala doputovati i nakratko odsjesti u tom megalopolisu, stanici proputovanja na njihom putu prema meksičkom gradu Monterreyu (u državi Nuevo Leon) u kojem se ovih dana održava značajan međunarodni Festival folkora »St. Lucia«.


Da su svi Puntari živi i zdravi doznali smo jučer posredstvom čelnika tog otočnog folkornog društva, Branka Karabaića, javnosti poznatog i kao direktora Turističkog ureda Punat.


– Da je grad u koji smo letjeli pogođen snažnim potresom doznali smo netom pred slijetanje u Mexico City, prenosi nam predsjednik KUD-a Punat ističući i da su otočani učinke tragičnih zbivanja koja su tijekom njihova interkontinentalnog leta, točno na 32. obljetnicu razornog potresa u kojem je u tom gradu 1985. stradalo 10 tisuća ljudi, mogli vidjeti na putovanju između zračne luke i hotela u kojem su odsjeli.




Napominjući da je dio grada u kojem je lociran hotel gdje su smješteni članovi KUD-a Punat praktički neoštećen, Karabić je istaknuo i da je noć koju su Puntari ondje proveli protekla mirno i bez daljnjih podrhtavanja tla te da su, u djelu grada iz kojeg bi već sutra trebali put nastaviti prema svom konačnom odredištu Monterreyu, posljedice ove prirodne katastrofe vidljive isključivo u prometnim gužvama i stalnom »tuljenju« sirena vozila angažiranih interventnih službi.


Nastojeći umiriti sve koji na Krku brinu za zdravlje i sigurnost puntarskih folkoraša predsjednik tog, »stalnoputujućeg« otočnog kulturnog društva istaknuo je i da je, što se otočnih fokloraša tiče, sve u redu te da već danas (četvrtak) iz potresom pogođenog Mexico Citya lete prema njihovom konačnom odredištu koje je od prijestolnice te velike države udaljeno gotovo tisuću kilometara.


Spomenimo da su članice i članovi KUD-a Punat jedini predstvnici naše zemlje na spomenutom foklornom festivalu ali i da ovo nije prvi put da Puntari gostuju u Meksiku. 2006. godine članovi istog otočnog kulturnog društva sudjelovali su u folklornom festivalu u meksičkom gradu San Luis Potosi. Doznali smo i da je povratak krčkih folkoraša na na njihovu Boduliju planiran za 30. rujna.