Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 22° 1
Sutra: 22° 22° 1
23. ožujka 2019.
Big Game natjecanje

Lov na veliku ribu: U Uvali Scott danas je bilo prometno

Lov na veliku ribu: U Uvali Scott danas je bilo prometno
Lov na veliku ribu: U Uvali Scott danas je bilo prometno
Autor:
Objavljeno: 11. kolovoz 2018. u 18:10 2018-08-11T18:10:00+02:00

UVALA SCOTT Jutro u Uvali Scott nije obilježila samo velika smjena gostiju nego i ovogodišnje izdanje ribolovnog Big Game natjecanja na županijskoj razini. Nakon Njivica, organizator je ove subote bila Kraljevica, a ukupno se okupilo 12 posada koje su u akvatorij Kvarnera krenuli u lov na veliku ribu. Najviše na tune jer njima taj dio Jadrana obiluje, ali i na drugu vrstu velikih plavih riba.
– Krajem kolovoza organiziramo 13. izdanje našeg Big Om natjecanja u Omišlju, a unazad pet godina krenuli smo i u organizaciju »malih« Big Omova na županijskoj razini. Ona u pravilu okupljaju manji broj natjecatelja, a osim za članove našeg kluba otvoreni su i za druge natjecatelje, istaknuo nam je Tomo Sparožić, predsjednik kluba Big Om iz Omišlja, inače osoba koja je ustanovila ovo natjecanje.
Ribarice koje su u osam sati isplovile u lov u njemu su ostale do 17 sati, a kako propisuju nove propozicije smjelo se loviti i ribu težine od 30 kilograma.

Tomo Sparožić

– Županijski Big Omovi nisu zamišljeni samo kao sportski ribolov, njihova je namjena i pomoć znanstvenicima u radovima koji opisuju bogatstvo Jadrana. Posebno su u tome iscrpni profesori Leon Grubišić i Ivan Katavić. Iako mi na sjevernom dijelu Jadrana, posebno u akvatoriju Kvarnera obilujemo velikim primjercima tune, takva situacija nije na srednjem i južnom dijelu pa se obavezna težina s 50 spustila na 30 kilograma. Kod njih su tune znatno manje jer riječ je o populaciji koja se još uvijek mrijesti te je vrlo dinamična u svom životnom ritmu. U Kvarneru su pak stariji primjerci tune, manje pokretljivi. Sve je to nama pojasnila znanost, tako da na županijskim natjecanjima prikupljamo i čitav niz podataka koji kasnije znanstvenim institucijama značajno pomaže u širenju novih saznanja, istaknuo nam je Sparožić.
Ono što je pak značajno za sportsku ribolovnu scenu, podatak je kako Big Om iz Omišlja danas ima oko 80 članova, dok je na početku rada kao i same ideje o ribolovu na veliku ribu bilo tek desetak zanesenjaka.

– Da, jako smo zadovoljni rastom broja članova ali i aktivnostima kluba. Naš središnji Big Om kojeg se putuje na svjetsko prvenstvo u Kostariku ide u red najboljih i najstabilnijih na Jadranu, ali i na širem prostoru što nam pričinjava veliko zadovoljstvo, dodao je Sparožić.
Od županijskih natjecanja ide još jedno u rujnu, u riječkom akvatoriju, dok je Big om predviđen od srijede 29. kolovoza do subote 1. rujna. Prema sadašnjim saznanjima očekuje se više od dvadeset posada iz nekoliko država. Bude li lijepo i mirno vrijeme, i ulov bi mogao biti impresivan.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Uspjeh kampanje  #budiZvijezdapomoziDown