Čipka - nematerijalno dobro

Rozarija Gligora dobitnica nagrade grada Paga za životno djelo

Josip Portada

Kako je rekao predsjednik Gradskog vijeća Branimir Paro Vidolin, priori Rozariji  nagrada za životno djelo dodijeljena je u znak javnog priznanja za izuzetan i osobit doprinos u radu i očuvanju samostanske kulturne baštine te doprinosa na proglašenju paške čipke nematerijalnim kulturnim dobrom 



PAG Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća održanoj u prigodi Dana Grada Paga, nagradu za životno djelo dobila je benediktinka Rozarija  Gligora, priora Benediktinskog samostana Svete Margarite.


Kako je rekao predsjednik Gradskog vijeća Branimir Paro Vidolin, priori Rozariji  nagrada za životno djelo dodijeljena je u znak javnog priznanja za izuzetan i osobit doprinos u radu i očuvanju samostanske kulturne baštine, samostanskog arhiva i knjižnice te doprinosa na proglašenju paške čipke nematerijalnim kulturnim dobrom.  


Dan Grada Paga obilježava se 30. ožujka u spomen na dan kada je  1244. godine kralj Bela IV. Pagu podario Status slobodnog kraljevskog  grada.




 Na svečanoj sjednici  nazočni su bili i gosti, zamjenik župana Zadarske županije Đani Bunja, predsjednica Skupštine Zadarske županije  Irena Devčić Buzov, predstojnik Ureda državne uprave Damir Valčić,  župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, gradonačelnik  Križevaca Branko Hrg, dogradonačelnik Sigetvara iz Mađarske Robert  Fazekas i drugi.


Gradonačelnik Paga Ante Fabijanić je rekao kako su Pažani ponosni  na bogatu tradiciju svoga grada. 


– Pag je opstao i razvijao se  zahvaljujući ljubavi svih Pažana i Paškinja prema svojem gradu. Naši su preci iz onog što su imali izvukli najbolje i zbog toga smo ponosni na njih i duboko vjerujemo kako će budući naraštaji biti ponosni i na nas, koji se danas trudimo iskoristiti sve  vrijednosti koje Pag ima kako bi omogućili razvoj, napredak i što bolji  život u našemu gradu, rekao je  Fabijanić.  


Zahvalnice Grada Paga dobili su učenik Srednje škole Bartula Kašića  Filip Bukša koji je za svoj rad »Ribe paškog zaljeva« na Međunarodnom  natjecanju mladih znanstvenika u Indoneziji dobio posebnu nagradu u  kategoriji »Life Science« i Željko Rucker za doprinos u radu Gradske  glazbe Pag.