Nakon pisanj u Novom listu

Gluhonijemoj obitelji Krmpotić Caritas gradi kuću

Dorotea Prpić

Nakon teksta u Novom listu, odazvali su se mnogi i uputili obitelji Krmpotić konkretnu  pomoć, ali je bilo i nesporazuma s građevinarima koji su im željeli oduzeti dom... 



Šest članova obitelji Krmpotić živi u mjestu Veljun u senjskom zaleđu u  staroj školskoj zgradi



Nemaju vode niti zahoda i svi spavaju u jednoj sobi. Za vodu se  snalaze iz obližnje šterne, a kupaona im je tek jedan stari plastični lavor. Do nedavno nisu imali niti grijanja, iako su zimske temperature u  senjskom zaleđu vrlo niske.


Uz sve to, potkraj prošle godine u 55. godini života umro im je suprug i otac Marijan, do tada glava obitelji.


Grijanje i hrana


Akciju da im se pomogne inicirao je Leo klub Bura Senj čiji su im članovi pred mjesec dana dopremili humanitarnu pomoć – peć na drva,  hladnjak, televizor, hranu, posteljinu i odjeću, a senjski vatrogasci su na  staroj školi osposobili dimnjak pa se obitelj sada može ugrijati.


Pišući o ovoj obitelji i teškim uvjetima u kojima živi pozvali smo sve  dobre ljude da pomognu u skladu s mogućnostima, hranom, građevinskim i sanitarnim materijalom, ostalim životnim potrepštinama ili uz  novčanu pomoć  na račun Nehajka Krmpotić – Hrvatska poštanska banka broj štednog računa  9200239930. Rezultat je da je obitelj Krmpotić  zaprimila niz donacija.


Brojni građani Senja samoinicijativno su se uključili u pomaganje.  Ovih dana su ih posjetili i vatrogasci iz Kraljevice i poklonili im sobu.  Jedan imućan građanin koji želi ostati anoniman poklonio im je kokoši,  hranu, robu, posteljinu i novac.



Svi koji žele pomoći obitelji Krmpotić mogu to učiniti na račun Nehajke Krmpotić – HPB broj štednog računa  9200239930





Iz Crikvenice su se javile časne sestre  koje su im otišle u posjetu i također odnijele donacije, a pomoć pripremaju i građani iz drugih dijelova Hrvatske koji su za adresu kontaktirali  i našu redakciju. Sigurni smo da je LEO klub Bura Senj svojom humanitarnom akcijom Krmpotićima osigurao da prežive ovu zimu.


Prikupljanje namještaja


Međutim, kako saznajemo od Izabele Špalj, dopredsjednice LEO kluba Bura Senj javio se novi problem.


Pred nekoliko dana su Krmpotićima došli radnici iz jedne građevinske firme, izmjerili kuću i rekli kako će je oni uzeti u vlasništvo i preurediti je. Članovi LEO kluba su u  katastru i gruntovnici bezuspješno pokušali utvrditi vlasnika škole, a  pomoć su zatražili i u Gradskoj upravi Senj gdje im je rečeno da kako  sad stvari stoje Krmpotiće iz stare škole  nitko ne može izbaciti jer u zemljišne knjige kao vlasnik nitko nije upisan. Prema tim podacima, taj  prostor  nitko ne može prodati. 


Neovisno o tome, LEO klub je dobio i informaciju da je obitelj Krmpotić ušla u program Caritasa za izgradnju kuće. – Vjerujemo da će  im se u dogledno vrijeme izgraditi i kuća, a mi im polako skupljamo  namještaj kojim bi tu novu kućicu mogli namjestiti i urediti – kaže Izabela Špalj kojoj kao i svim angažiranim članovima LEO kluba Senj treba čestitati na požrtvovnosti i zalaganju da pomognu ovoj gluhonijemoj obitelji.