Osim ribiča koji imaju razloga duže boraviti u Gackoj dolini, ima još aduta koji mogu zadržati gosta više dana. U Turističkoj zajednici preporučuju »top 3«, a to su obilasci Utočišta za medvjede u Kuterevu, mlinica na Majerovom vrilu u Sincu i Hrvatskog centra za autohtone vrste riba i rakova. Tu treba pridodati i ostale izvore Gacke, prije svega Tonković vrilo gdje se nalazi restoran Vrila Gacke.
Gornje švičko jezero, na žalost, nema još prateću turističku infrastrukturu, a neuređeni su brojni arheološki lokaliteti japodskih gradina, rimski kamenolom, dok su rimski mitreji teže pristupačni, jedan zbog neprikladne makadamske ceste, a drugi zbog privatnih posjeda i električnih pastira. U samom Otočcu u pratnji vodiča ili kustosa može se razgledati multisadržajno odredište Fortice, Muzej Gacke i crkva Presvetog Trojstva. Među restoranima u Otočcu dva se već sada uklapaju u nove standarde Hrvatske autohtone kuhinje, a to znači da pripremaju tradicionalna gačanska jela prema starim recepturama i s domaćim brašnom samljevenim u mlinici, domaćim mesom, mlijekom i povrćem, poput polica, zelja i suhog mesa, kobasica, krvavica, slanine, žmara, žaladije, base, škripavca, janjetine s ražnja i ispod pekve, gacke pastrve na više načina, masnice, štrudela…
Mlinice hit
– Ove godine imamo čistu situaciju, svi registrirani dolasci i noćenja su isključivo turističke naravi i govore o realnom značajnom povećanju interesa za naše područje. Prošle smo godine zabilježili 853 dolaska u prvih pet mjeseci, a ove godine u istom razdoblju više nego dvostruko, 1.837 dolazaka. Tome je povećanju pridonio i novootvoreni hotel Park exclusive. Noćenja je, naravno, ostvareno nešto malo manje, jer nema više dugotrajnog boravka radnika, rekla nam je direktorica TZG Otočca Mladenka Orešković, dodajući i da ima značajan broj jednonoćnih aranžmana, ali i da je tranzitni turizam jedan od aduta s kojim stanovništvo tradicionalno računa. S obzirom da je do sada ostvareno 3.213 noćenja lako je izračunati da gost prosječno u Gackoj proboravi 1,7 dana. I dalje se radi na obogaćivanju mozaika turističke ponude najrazličitijeg predznaka radi zadržavanja posjetitelja.
Jako je veliko povećanje broja posjeta mlinicama na Majerovom vrilu, skreće nam pozornost direktorica Orešković, smatrajući to sigurnim pokazateljem bolje predstojeće sezone od prošlogodišnje. Tako je tijekom travnja i svibnja prošle godine mlinice obišlo oko četiri tisuće, a u istom razdoblju ove godine već oko sedam tisuća posjetitelja. Komentar smo zatražili i od predsjednika TZGO i gradonačelnika Marija Barkovića, koji je izrazio zadovoljstvo ovogodišnjim brojkama jer sugeriraju pomake.
– S obzirom na dosadašnji trend vjerujem da ćemo do kraja sezone premašiti prošlogodišnju brojku ostvarenih noćenja, bez obzira što je sadržavala i noćenja radnika, rekao je Barković.
Francuzi pa Talijani
Od 1.837 dolazaka u prvih 5 mjeseci, čak 1.092 su ostvarili inozemni gosti. Prošle godine u istom periodu bilo ih je svega 399, tek nešto manje od domaćih gostiju. Brojčano ih predvode Francuzi s 296 dolazaka i nekoliko noćenja više, dok su Talijani skloniji dužem ostanku u Gackoj, pa su ostvarili 267 dolazaka i gotovo 500 noćenja. Slijede ih Nijemci i Austrijanci, potom Španjolci i Slovenci, a zanimljivo je da su se u skromnom broju vratili i Japanci (31) te Korejci (14). Ostali gosti dolaze praktički iz svih europskih zemalja, a na listi dolazaka su evidentirani i gosti iz Brazila, SAD-a, Kanade i Meksika.