Bogatija turistička ponuda

FOTO: Gorski kotar dobio novo sanjkalište u Kupjaku

Marinko Krmpotić

Sanjkalište dugo 130 metara opremljeno je i 90-metarskom baby lift vučnicom, a sastavni dio kompleksa je i stambeno-ugostiteljski objekt s pet dvokrevetnih soba



KUPJAK Od jučer je zimska turistička ponuda Gorskog kotara bogatija za odlično uređeno sanjkalište Kupjak smješteno nepunih 200 metara od željezničke postaje tog goranskog mjestašca, odnosno oko 500 metara od stare ceste Rijeka – Zagreb. Prekrasno sto i trideset metara dugo sanjkalište s baby lift vučnicom od 90 metara idealno je za zimske radosti najmlađih, jer pruža sve temeljne uvjete za sanjkanje, grudanje i sve ostale snježne užitke koja djeca jako vole. Sastavni dio sanjkališta je i stambeno-ugostiteljski objekt poduzeća »Gina« d.o.o. u kojem je moguće odmoriti, okrijepiti se i prespavati u nekoj od pet dvokrevetnih soba, a cilj cjelokupne investicije, ističe vlasnica Ognjena Irvišević, omogućiti djeci i njihovim roditeljima, kako domaćima, tako i gostima iz Rijeke, Zagreba i ostalih sredina, uživanje u sanjkanju.   


Zabava i ljeti


– Budući da smo ovako blizu željezničke postaje pokušat ćemo s riječkim i zagrebačkim školama organizirati dolazak vlakom pri čemu ćemo djeci nuditi ne samo sanjkanje, već i nesvakidašnji doživljaj vožnje vlakom koji je djeci danas najčešće nepoznat. Uz to smješteni smo nepuna dva kilometra od izlaza Ravna Gora auto ceste Rijeka – Zagreb te 500 metara od stare ceste Rijeka – Zagreb pa smo uvjereni kako će nas mnogi dolaziti posjetiti, što zbog sanjkanja, što zbog dobre gastro ponude i mogućnosti odmora. U posao krećemo zimi i uz snijeg, ali objekt će raditi cijele godine, a tijekom nezimskih mjeseci djeci ćemo na padini za sanjkanje omogućiti uživanje u drugim oblicima zabave. Sve to, uz prekrasno okružje i pogled na Kupsku dolinu i susjednu Sloveniju, vjerujem da će biti dovoljno zanimljivo brojnim obiteljima koje se kod nas mogu odmoriti i opustiti, rekla je Ognjena Irvišević.



 Cjelokupna investicija teška je 250.000 eura, a vlasnici se nadaju da će im se vratiti za otprilike deset godina. Uz sanjkalište posebna je atrakcija smještajno-ugostiteljski objekt izrađen u potpunosti od drveta i »uronjen« u okolinu kao da je njen sastavni dio. Nakon jučerašnjeg svečanog otvaranja sanjkalište »Gina« službeno počinje raditi 30. prosinca, a sve dodatne podatke o smještaju i prehrani moguće je dobiti na internet adresi www.gorskikotar-sanjkanje.hr.





 Na prigodnoj svečanosti otvaranja koju je vodio radijski voditelj Josip Krmpotić vlasnica se na razumijevanju i potpori zahvalila Općini Ravna Gora te posebno Primorsko-goranskoj županiji i Hrvatskoj poštanskoj banki uz čiju je financijsku pomoć projekt i realiziran, a Linda Sciucca, direktorica riječke podružnice HPB, naglasila je kako su u kredit ušli nakon što su uvjerili u kvalitetu projekta i ozbiljnost investitora te se nadaju da će ovo ulaganje izazvati svojevrsni domino efekt i kod ostalih investitora na goranskom području. Pohvale ulagačima i ponos zbog ovako kvalitetnog objekta idealnog za obiteljsko zimsko druženje uputili su i načelnik Ravne Gore Anđelko Florijan te direktorica TZO Ravna Gora Sanja Živanović   


Putokaz ostalima


Sanjkalište je opremljeno snježnim topom te ratrakom koji će brinuti o tome da staza stalno bude čvrsta, a uz prateću smještajnu i ugostiteljsku ponudu dojam je da će ovi sadržaji ne samo upotpuniti zimsku turističku ponudu Gorskog kotara, već biti i isplativi. Naime, iskustva pokazuju da su skijališta u Gorskom kotaru najčešće trošak. Trenutačno od četiri ne radi niti jedno, a i kad počnu raditi pogodna su, osim Čelimbaše u Mrkoplju, ponajprije za skijaše početnike. S druge pak strane sanjkalište u Kupjaku zasigurno će privlačiti djecu i roditelje te zahvaljujući snježnom topu i ratraku nuditi, bez obzira na temperaturu i količine snijega, sigurnu zabavu. Možda bi ovim putem trebali krenuti i u drugim goranskim sredinama te gostima nuditi ponajprije obiteljsku zabavu, jer skijalištima se ni slučajno ne možemo mjeriti s jakim europskim sredinama.