Selo Kal "priključeno" današnjici

Zaleđe Novog Vinodolskog dobilo struju s 30 godina zakašnjenja

Franjo Deranja

Prije dolaska struje vlasnici tamošnjih kuća u nenastanjeni Kal su dolazili samo na odmor, a sada će se možda netko od njih odlučiti i na povratak



NOVI VINODOLSKI Seljani gornjozagonjskog Kala napokon su se priključili – današnjici.


Dobili su struju! Dobar dio radova na elektrifikaciji njihova sela financirali su sami: sedam obitelji dalo je po deset tisuća kuna, a čitav posao crikveničkog Elektroprimorja pomogao je novčano i Grad Novi Vinodolski. Tako je jučer, u prijepodnevnim satima, kada je u elektrodistribucijsku mrežu uključena visokonaponska trafostanica, selo Kal ušlo u svoje novo doba. 


   Uključenje sela Kal u elektrodistribucijsku mrežu mijenja živote tamošnjih ljudi. Već su mnogi znatno prije dolaska struje počeli adaptirati stare obiteljske kuće, a mnogi su pripremili sve instalacije i razveli ih po stambenim prostorima, u očekivanju vode i struje. Ipak, struja im je prioritetnija, jer kišnicu uvijek mogu dohvatiti i prikupiti u kakvu obiteljsku vodospremu, a struja je – struja! 




   Što to znači za vlasnike kuća, u selu u kojemu je do prije desetak godina još bilo stalno nastanjenih žitelja, govori primjer Nikole Svetića (60), koji s obitelji živi u Novom Vinodolskom a koji je u obnovljenoj kući obitelji svoje supruge u Kalu već priredio i instalaciju za centralno grijanje.


Dosad je obnovio krov i uredio zidove pročelja. Najradije ovamo dođe ljeti, a i u drugo doba godine. Lovac je pa mu je kuća jako korisno odmorište, a i za čitavu obitelj je to rado posjećivana adresa. Možda će upravo struja koja je jučer stigla u selo biti pokretač tamošnjim vlasnicima kuća da i češće dolaze u Kal, a možda i da se vrate i nastave živjeti u svojem selu. 


   Uključenje u elektro-mrežu bila je prava mala svečanost za seljane Kala, koji su se okupili i zajedno sa zaposlenicima Elektroprimorja proslavili taj događaj.