Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 6
Sutra: 3° 3° 6
22. siječnja 2020.
PROLJETNA MAHUNARKA

Bob je dostupan do lipnja: Ljubi tjesteninu, pancetu i ovčji sir

Foto Istock
Foto Istock
Autor:
Objavljeno: 13. travanj 2018. u 12:38 2018-04-13T12:38:37+02:00

Ako nemate previše vremena za eksperimentiranje, dovoljno ga je skuhati te začiniti maslacem i češnjakom, a ljubiteljima jačih okusa preporučamo i preprženu pancetu

Bob je jedna namirnica koja je zahvaljujući tehnici dubokog zamrzavanja dostupna tijekom cijele godine, no sada, na proljeće možete ga kupiti i svježeg i to neočišćenog, u mahuni. Ako je jako mlad, njegove mahune također možete koristiti za pripremu jela. A mladim zrnima nije potrebno niti skidati opnu. Odličan je u kombinaciji s tjesteninom i ovčjim sirom, voli društvo pancete i dimljene šunke, a slaže se i s rukolom te šparogama. Od boba možete pripremati i ukusan namaz. Dovoljni su vam još češnjak, maslac, kadulja ili timijan. Od začina bob voli i čili, zatim mentu, ali i limunovu koricu.
Ako nemate previše vremena za eksperimentiranje, dovoljno ga je skuhati te začiniti maslacem i češnjakom, a ljubiteljima jačih okusa preporučamo i preprženu pancetu.
Bob je zasitna mahunarka, sa 100 g svježeg boba dobit ćete 88 kalorija. Od minerala se u njegovu nutritivnom sastavu ističu bakar, mangan, fosfor, magnezij, kalij i željezo. Ako bob osušite, njegova će se energetska vrijednost još i povećati, a s njom i udio minerala.
Baš poput ostalih mahunarki, bob je odličan izbor za osobe koje pate od anemije jer je dobar izvor vitamina B kompleksa i već spomenutog željeza.
Kada se odlučite na kupnju svježeg boba u mahunama, pazite da one budu čvrste, hrskave i svijetlozelene boje. Takav bob u hladnjaku možete čuvati nekoliko dana.
Bob možete čistiti na nekoliko načina. Ako imate smrznuti, tada zrna uronite na nekoliko minuta u mlaku vodu te pritisnite zrno palcem i kažiprstom i vrlo lako će izaći. Kod svježeg boba prvo valja zrna izvaditi iz mahuna. To ćete najlakše učiniti palcem.
Nakon što ste odvojili zrna, valja ukloniti opnu. To možete napraviti prije ili nakon kuhanja, s time da će vam nakon kuhanja biti puno lakše. No sve ovisi za što ćete ga koristiti.
Kada uklonite opnu, znat ćete je li bob svjež ili nije. Naime zrno svježeg boba ispod opne je svijetle boje. Ako se opna teško skida sa svježeg zrna, poslužite se nožićem. Svježe očišćen bob čuvajte u hladnjaku 2 do 3 dana pokriveno prijanjajućom folijom. Ako ga ne namjeravate koristiti odmah, bob blanširajte i zamrznite.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.