Zabrinjavajući rezultati ispitivanja kakvoće mora

Oprez kupači: Ne preporuča se kupanje na četiri plaže u Rijeci, Crikvenici i Novom Vinodolskom

Slavica Bakić

Riječ je o plažama kod RC 3. maj i na istočnom dijelu kod nogometnog stadiona na Kantridi, te na plažama kod hotela Internacional u Crikvenici i Smokvica u Novom Vinodolskom



RIJEKA Kakvoća mora na riječkim plažama kod Rekreacijskog centra “3. maj” i na istočnom dijelu kod nogometnog stadiona na Kantridi, te na plažama kod hotela Internacional u Crikvenici i Smokvica u Novom Vinodolskom nezadovoljavajuća je, što znači da ispitivani mikrobiološki parametri, Escherichia coli i crijevni enterokoki, prelaze granične vrijednosti propisane Uredbom o kakvoći mora za kupanje. Pojednostavljeno rečeno, kupanje na ovim plažama nije preporučivo. 


Rezultati su to šestog ovogodišnjeg ispitivanja kakvoće mora što ga provodi Zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.


To je ispitivanje općenito pokazalo lošiju kakvoću mora na plažama zapadnom dijelu Rijeke, točnije na Kantridi. Osim dviju “crvenih” plaža, zapadni dio plaže kod stadiona označen je žutom bojom, što znači da je kakvoća mora samo “zadovoljavajuća”, a tek ocjenu “dobar” dobila je plaža kod Vile Nore te istočni dio novouređene plaže Ploče ispod Bazena Kantrida. 




Iako će mnogima prva pomisao biti da ovako loša mikrobiološka »slika« u zapadnom dijelu grada ima veze s nedavnim zagađenjem mora u neposrednoj blizini brodogradilišta “3. maj”, u Zavodu za javno zdravstvo to ne povezuju jer je, objašnjavaju, u ovom incidentu o kome i oni znaju tek onoliko koliko je objavljeno u medijima, riječ o kemijskom a ne mikrobiološkom zagađenju. Prema riječima Darije Vukić Lušić, voditeljice Odsjeka za mikrobiologiju Zdravstveno-ekološkog odjela Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, zagađenje je najvjerojatnije posljedica obilnih kiša koje su zabilježene neposredno prije mjerenja. 


– Obzirom na kršku strukturu terena ovoga područja, u određenim hidrološkim prilikama poput obilne kiše nakon dužeg sušnog perioda, dolazi do ispiranja sliva i onečišćenja zadržanih u podzemlju, pojašnjava dr. sci. Vukić Lušić, dodajući kako bi mogući izvor zagađenja mogla biti i kanalizacija, što u riječkom KD Vodovod i kanalizacija odbacuju kao mogućnost jer “sustav javne odvodnje otpadnih voda funkcionira uobičajeno te nije imao iznenadnih i izvanrednih prekida”. 


Samo »dobra« kakvoća mora izmjerena je i na opatijskim plažama Zonovo i kod hotela Miramar, te na plaži u Iki i na kupalištu na ulazu u Bakarac.


Kao i u Zavodu za javno zdravstvo, i u ViK-u ovako loše rezultate pripisuju prije svega činjenici da je kakvoća ispitivana neposredno nakon najjačih kiša kada se veće količine oborinske vode, koje su isprale ne samo površinu već i kraško podzemlje, izlile u more. Osim toga, riječ je o oborinskim vodama ne samo s područja Kantride, nego i gusto naseljenog sjeverozapadnog rubnog područja Rijeke na kojemu je tek započela intenzivna izgradnja sustava javne odvodnje otpadnih voda.


– Na točkama gdje je evidentirano kratkotrajno zagađenje provode se dodatna ispitivanja. Ponovljeni rezultati pokazuju da je zagađenje prošlo no oni se još moraju dodatno potvrditi, osobito zbog novih oborina koje su u međuvremenu pale, kaže Darija Vukić Lušić.