Reakcija na optužbe

Vrh vinodolskog SDP-a: ‘Teško nam padaju prozivanja za smrt načelnika’

Anto Ravlić

Predsjedništvo vinodolskog SDP-a zgroženo optužbama iznesenim na službenoj web-stranici Općine / Foto NL arhiv

Predsjedništvo vinodolskog SDP-a zgroženo optužbama iznesenim na službenoj web-stranici Općine / Foto NL arhiv

Oni koji su nas prozvali na web stranici Vinodolske općine razloge postupka načelnika Crnića trebaju tražiti negdje drugdje, kažu Mihovil Mavrić i Roko Brozović



BRIBIR Predsjedništvo SDP-a Vinodolske općine sastalo se povodom smrti SDP-ovog načelnika Ivice Crnića. Najprije se željelo odati počast prijatelju, načelniku i stranačkom kolegi, a potom i odgovoriti na »netočno i nekorektno« prozivanje vodstva SDP-a vezano uz tragičnu smrt načelnika Crnića. Čelnici SDP-a i vijećnici Vinodolske općine smatraju skandaloznim tekst objavljen u Novom listu, prenijet sa službene web stranice Vinodolske općine, po tragičnoj smrti načelnika Ivice Crnića. S potpisom Jadranke Jurčić.


Kazna anonimusu


Predsjednik SDP-a Vinodolske općine Mihovil Mavrić i dopredsjednik Roko Brozović zamjeraju na sljedećim rečenicama u kojima se prozivaju ljudi SDP-a.


»Posljednji događaji vezani uz sistematizaciju radnih mjesta u Vinodolskoj općini, što je u normalnim demokracijama, interna stvar Općine, bili su povod političkih prepucavanja, podmetanja i ucjena da će »minirati« donošenje proračuna, ako sistematizacija ne bude izgledala kako su zamislili pojedinci iz redova njegove vlastite stranke. Kap koja je prelila čašu bila je anonimna prijava DORH-u za nepotizam i financijske malverzacije. Anonimni čovjek bez lica i hrabrosti da javno kaže što misli nabacio se blatom na poštena čovjeka – Ivicu Crnića. Najveća kazna tom anonimusu je što sada mora živjeti sam sa sobom i svojim grijehom«.




Teško nam je pala smrt načelnika, a još teže prozivanja za smrt, kažu Mavrić i Brozović. Čelnici SDP-a i vijećnici općine smatraju da se radi o rijetko viđenoj nekorektnosti. Ističu izuzetnu i prijateljsku suradnju s načelnikom i tvrde da se o sistematizaciji u Općini, koja je bila neophodna, razgovaralo bez pritisaka i prijetnji od bilo koga iz SDP-a. Svi dogovori bili su u završnoj fazi, a radna grupa je radila po principu suradnje, kažu Mavrić i Brozović dodajući da je u Općini bilo otpora sistematizaciji, ali ne takvih da bi uzrokovali svađe i podjele.


Previše na plaće


Trebalo je i treba uvesti red u proračun, rashodovna stavka za zaposlene je nekontrolirano rasla, ističu čelnici SDP-a. U Općini su više od osam puta povećani rashodi za zaposlene od 1995. do 2013. U posljednih deset godina od 713 tisuća kuna do 4,1 milijuna kuna. Prije deset godina je deset posto proračuna išlo na plaće, a sada ide gotovo 30 posto. U međuvremenu je otvoren vrtić s dva odjeljenja, no Općina ukupno izdvaja za vrtić tek 1,7 milijuna kuna.


Da je i sve išlo za zaposlene, jasno je da se u Općini koja ima proračun 15 milijuna kuna previše trošilo na plaće. Moralo se reagirati, samo smo tražili red, kao i naši partneri iz HDZ-a, s kojima je suradnja više nego korektna i s kojima ne raspravljamo o ideologiji već se bavimo boljitkom Općine, kažu čelnici SDP-a.Razloge postupka načelnika Crnića oni koji su nas prozvali na web stranici Vinodolske općine trebaju tražiti negdje drugdje, zaključuju SDP-ovci.