Kompleksni stečajni postupak

Vraćeni kamp Selce i Kačjak: Crikvenički Jadran “očišćen” od hipoteka

Anto Ravlić

Zahvaljujući sluhu Vlade uspjeli u svoje vlasništvo vratiti nekretnine autokampa Selce i turističkog naselja Kačjak koje je prijašnja uprava tvrtke dan prije otvaranja stečaja pokušala izdvojiti iz portfelja »Jadrana«, kaže Dino Manestar 



CRIKVENICA Hotelsko poduzeće »Jadran« nakon stečaja čisti nekretnine od tereta te u vlasništvo vraća autokamp Selce i turističko naselje Kačjak. Temeljem sporazuma s Vladom Republike Hrvatske, koji je predstavljao temelj za izradu stečajnog plana i čije je prihvaćanje značilo izlazak »Jadrana« iz stečaja, uprava je pokrenula postupke koji su od tereta očistili više od 90 posto nekretninskog portfelja, a u vlasništvo tvrtke vraćene su nekretnine autokampa Selce i turističkog naselja Kačjak.


Uprava »Jadrana« d.d. iz Crikvenice, turističke tvrtke koja u vlasništvu na crikveničkoj rivijeri ima osam hotela, dva autokampa i turističko naselje, nakon završetka stečajnog postupka u siječnju ove godine nastavila je s kompleksnim pravnim radnjama za upis vlasničkih prava, objedinjavanje i brisanje zabilježbi nad nekretninama tvrtke koje su sve odreda nakon stečaja ostale opterećene pravima trećih osoba. 


Očistiti sve dubioze


Uprava je zaprimila brisovna očitovanja i izjave o upisu prava vlasništva od strane Ministarstva financija, Porezne uprave i Centra za restrukturiranje i prodaju (kao pravnih slijednika AUDIO-a odnosno Hrvatskog fonda za privatizaciju) te je kompletnu dokumentaciju sa zahtjevom za brisanjem svih tereta i upisom prava vlasništva predala Općinskom sudu u Crikvenici koji je donio odgovarajuća rješenja.





U »Jadranu« kao prioritet smatraju isplatu dijela tražbina za 840 bivših i sadašnjih zaposlenika kojima je početkom godine isplaćeno 7,3 milijuna kuna. Preostalo je za isplatiti 23,2 milijuna kuna dok je namirenje u dionicama u potpunosti izvršeno. Uprava vjeruje da će, obzirom na dosadašnje poslovne rezultate, ponovnu isplatu dijela tražbina realizirati krajem ove ili početkom iduće godine.



– Stečajni postupak »Jadrana« sigurno je jedan od najkompleksnijih stečajnih postupaka u Hrvatskoj koji je nakon uspješnog završetka samog postupka ostavio još mnogo pravnih radnji koje moramo realizirati kako bi ispoštovali sporazume s vjerovnicima i kako bi posve očistili tvrtku od dubioza. Ono što mi je posebno drago, i kao nekome tko je aktivno bio uključen u stečajni postupak i kao građaninu Crikvenice koja uvelike ovisi o sudbini Jadrana, da smo zahvaljujući sluhu Vlade uspjeli u svoje vlasništvo vratiti nekretnine autokampa Selce i turističkog naselja Kačjak koje je prijašnja uprava tvrtke dan prije otvaranja stečaja pokušala izdvojiti iz portfelja »Jadrana«, čime bi izgubili najvrijednije nekretnine u svom portfelju i vjerojatno onemogućili uspješan izlazak iz stečaja i nastavak djelatnosti. Uspješno rješavanje imovinskih odnosa otvara vrata razvoju i sigurnijoj isplati tražbina bivšim i sadašnjim radnicima – vjerovnicima, što nam je trenutno prioritet, rekao je predsjednik Uprave »Jadrana« Dino Manestar.


Uspješna sezona


Prema sporazumu s Vladom Republike Hrvatske te stečajnom planu »Jadrana«, uprava crikveničke hotelske kuće je nakon završetka stečajnog postupka uspješno realizirala obvezu upisa dioničara u Središnje depozitarno klirinško društvo te završava rješavanje imovinsko-pravnih pitanja nekretnina i provedbu sporazuma s vjerovnicima. 


I nakon završetka stečajnog postupka uprava »Jadrana« nastavila je pregovore s vjerovnicima pa se i nakon zaključenja stečajnog postupka određen broj vjerovnika priključio stečajnom planu, odrekli su se prava na odvojeno namirenje te su ušli u režim stečajnog plana koji im daje pravo da za tražbinu 1. višeg isplatnog reda budu namireni 50 posto u dionicama, a 50 posto u novcu tijekom 60 mjeseci prema mogućnostima društva te u drugom isplatnom redu 80 posto u dionicama.


»Jadran« nastavlja uspješnu turističku sezonu za koju su dijelom obnovljeni i otvoreni svi turistički kapaciteti, a koja će završiti pozitivnim poslovnim rezultatom.