Godišnja skupština

Udruga iznajmljivača Crikvenice: Ne spuštajte cijene skraćivanjem sezone

Anto Ravlić

Snimio Anto RAVLIĆ

Snimio Anto RAVLIĆ

Ne treba pokleknuti pred pritiscima nekih agencija koje bi na bazi jedne vremenski loše godine skraćivale glavnu sezonu i cijene i time nanijele štetu iznajmljivačima – moglo se čuti na održanoj skupštini



CRIKVENICA  Udruga iznajmljivača Grada Crikvenice na svojoj je godišnjoj skupštini analizirala proteklu godinu i već se posvetila pripremi sezone koja praktično kuca na vrata početkom travnja, kada padaju uskrsni praznici.


U uvodu je istaknuto da je Udruga kroz osam godina kontinuiranog rada izgradila prepoznatljivost. Prema iznajmljivačima, ali i prema turistima.    Produžen je mandat predsjedniku Danoru Matejčiću. Odlučeno je da se Vedran Gašparović, kao mlad i kvalitetan stručnjak koji se angažirao u izradi web stranice Udruge iznajmljivača uključi u izvršni odbor. Tako sada izvršni odbor crikveničke udruge iznajmljivača čine predsjednik Danor Matejčić, Vladimir Car,Slavica Gašparini, Adalbert Blažičević, Jelena Bujan, Radovan Bačić i Vedran Gašparović.   

Dolazak mladih ljudi


Tema skupštine bilo je i formiranje cijena za 2015. godinu. Zaključak je da se cijene ne treba mijenjati bez dogovora i analize tržišta. Ne treba pokleknuti pred pritiscima nekih turističkih agencija koje bi na bazi jedne vremenske loše godine skraćivale glavnu sezonu i cijene i time nanijele štetu iznajmljivačima koji moraju politiku cijenu voditi dugoročno.


   Čelništvo Udruge izrazilo je zadovoljstvo što u članstvo ulaze sve mlađi ljudi koji se bave iznajmljivanjem smještaja u Crikvenici. Na skupštini je naglašeno da udruge iznajmljivača očekuju da njihovi predstavnici uđu u vijeća i skupštine turističkih zajednica gradova i općina.




Zaključeno je da se treba nastaviti s edukacijom na računalima, edukacijom za sustav Kvarner Family. Zatražilo se bolje informiranje o energetskoj obnovi kuća kako bi iznajmljivači mogli dobiti sredstva iz fondova. Iznajmljivačima je zanimljivo i financiranje sportskih sadržaja putem europskih fondova.


Na skupštini je zauzet stav da se formiraju zone za obračun boravišne takse sukladno zonama za obračun komunalne naknade.


   Donesen je zaključak da se preispita način obračuna odvoza smeća. Iznajmljivači su mišljenja da bi značajnije trebalo stimulirati sortiranje otpada u domaćinstvima.


  


Popunjenost dva mjeseca


Na skupštini je direktorica Eko-Murvice Sonja Polonijo održala predavanje i prenijela iskustva o zbrinjavaju komunalnog otpada. Bilo je riječi o sortiranju otpada, izgradnji sabirnih centara i centara za gospodarenje otpadom koje financira EU.


Konačni cilj je smanjenje cijene odvoza smeća. Kako iznajmljivači tijekom ljetnih mjeseci imaju pune kuće, ali i pune kante za otpad, tema je praćena sa pozornošću.


   Na crikveničkoj rivijeri registrirano je 1.700 iznajmljivača. Privatni smještaj ima veliku ulogu u crikveničkom turizmu koji seže do 1,5 milijuna noćenja. Više od polovice noćenja ostvari se u privatnom smještaju. Prosječna popunjenost nešto je ispod dva mjeseca.


Prošla godina ostat će zapamćena po izuzetno lošem vremenu. Iznajmljivači ne mogu utjecati na vrijeme, no dodatnim sadržajima i podizanjem kvalitete smještaja mogu se privući gosti i izvan sezone i u slučaju nepovoljnih vremenskih prilika, stav je iznajmljivača.