Kolajna novljanskog blaga

U pripremi projekt od 50 milijuna kuna: Kaštel, mesopust i olupina broda atrakcije za turiste

Anto Ravlić

Foto arhiva

Foto arhiva

Evidentirana nematerijalna i materijalna kulturna dobra Novi Vinodolski želi staviti u turističku funkciju i profitirati na svojoj bogatoj povijesti



Trendovi na turističkom tržištu govore o sve većoj segmentaciji tržišta te rastu potražnje za specifičnim proizvodima, primjerice onima koji se temelje na kulturi i povijesti. U Novom Vinodolskom su to prepoznali te su u Strategiju razvoja Grada Novog Vinodolskog 2015. -2020. uvrstili mjeru »Zaštita, obnova i stavljanje u ekonomsku i društvenu funkciju obnovljene kulturne baštine«. Novi Vinodolski zaista ima što ponuditi u tom segmentu. Čvrsto je utkan u hrvatsku povijest osebujnim Novljanskim kolom, sopilama, glagoljaškom prošlošću, obilježenom Vinodolskim zakonom i djelovanjem najvećeg Novljanina, bana i pjesnika Ivana Mažuranića, mesopustom kao zaštićenim nematerijalnim dobrom Republike Hrvatske… 


Kako sve to ponuditi i upakirati u turistički proizvod? Kako kulturno dobro pretvoriti u ponudu koja će Novljanima omogućiti da potencijal pretvore u biznis? Krenulo se od činjenice da na području Novog Vinodolskog postoji nekoliko zaštićenih kulturnih dobara: Frankopanski kaštel s kulom Kvadrac kao nepokretno kulturno dobro, zbrika crkve sv. Filipa i Jakova kao pokretno kulturno dobro, kulturno povijesna urbanistička cjelina Novi Vinodolski kao nepokretno kulturno dobro, građa Narodnog muzeja i galerije Novi Vinodolski kao pokretno kulturno dobro, Novljanski mesopust kao nematerijalno kulturno dobro te olupina njemačkog ratnog broda TA 45 (Spica) kao nepokretno kulturno dobro. Torpiljarka je potopljena u Vinodolskom kanalu, između Novog Vinodolskog i Vrbnika 13. travnja 1945. godine. Prepolovila se, a u stražnjem se tanku još krije gorivo. Brod je pod zaštitom Ministarstva kulture pa je za ronjenje potrebna posebna dozvola.


Kulturna baština


Grad Novi Vinodolski se odazvao pozivu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU na dostavu projektnih prijedloga pod nazivom »Priprema i provedba integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine«, na grupu aktivnosti A – priprema integriranog razvojnog programa temeljenog na obnovi kulturne baštine. Projekt je nazvan »Kolajna novljanskog blaga« i obuhvaća obnovu i valorizaciju materijalne i nematerijalne kulturne baštine upisane u Registar kulturnih dobara te brojne druge sadržaje koji će doprinijeti popularizaciji i povećanju posjećenosti spomenutim objektima i događanjima. Prva faza projekta podrazumijeva studijsku i projektnu dokumentaciju, uključujući i marketing plan. Vrijedna je tri milijuna kuna, od čega EU sufinancira 80 posto troškova. Kompletni projekt predviđa uređenje i opremanje Frankopanskog kaštela, u kojem će se smjestiti brojni kulturni sadržaji, uključujući multimediju i moderan muzejski pristup, uređenje Frankopanskog trga, rekonstrukciju Doma kulture, uređenje umjetnog podvodnog amforišta, stavljanje u funkciju turizma potopljeni njemački ratni brod, a brojne aktivnosti bit će vezane i uz nematerijalnu kulturnu baštinu, Novljanski mesopust te promociju tradicijskih obrta novljanskoga kraja. 


Rezultati u lipnju




Uz gradske službenike, u izradi projekta su sudjelovali djelatnici Narodne čitaonice i knjižnice Grada Novog Vinodolskog, Narodnog muzeja i galerije Grada Novog Vinodolskog, Centra za kulturu Grada Novog Vinodolskog, Konzervatorskog odjela Rijeka te ronilački klubovi Dive Side i Novi.


– S nestrpljenjem očekujemo lipanj, kada bi trebali znati rezultate Javnog poziva na koji smo podnijeli prijavu, ističe voditeljica Odsjeka za EU fondove i projekte Grada Novog Vinodolskog Sandra Ristić.


Zeleno svjetlo bi značilo veliki korak u pripremi projekta koji bi pokrenuo Novi Vinodolski. Radi se o projektu »teškom« 50 milijuna kuna. Iz EU fondova bi se financiralo 85 posto. Običnom čovjeku teško je i zamisliti koliko je to kuna. Za usporedbu, otprilike toliko koliko se ulaže u marinu Muroskva. Ili vreća kuna veća od ovogodišnjeg novljanskog gradskog proračuna od 42 milijuna kuna. Projekt bi se možda mogao odvijeti u fazama, obzirom na zahtjevnost. No, za sve kalkulacije treba pričekati lipanj, kada će se znati stižu li u Novi europske kune za izradu dokumentacije.