Nautički turizam

U luku u Novom doplovile četiri pontonske linije, nova marina lagano poprima konačne obrise

Franjo Deranja

Raste luka nautičkog turizma u Novom Vinodolskom

Raste luka nautičkog turizma u Novom Vinodolskom

Postavljanjem četiri plutajuće pontonske linije od po 114 metara  marina u luci Novog Vinodolskog sada poprima konačne obrise



NOVI VINODOLSKI – U novljanskoj gradskoj luci nova luka nautičkog turizma, marina, malo pomalo poprima svoj konačni izgled. Nakon definiranja velikog i malog lukobrana, te refuliranja (jaružanja) morskoga dna, počelo je postavljanje pontona. Bit će postavljene u more četiri plutajuće pontonske linije od po 114 metara, što znači da će se ovdje dobiti sveukupna duljina privezišta od 456 metara. Tu će mjesto naći ukupno 225 brodova.


Nakon produbljivanja morskoga dna, te izgradnjom lukobrana mogućnost nanošenja novih količina pijeska iz ušća obližnje Suhe ričine svedena je na minimum pa će i dubina mora u marini biti najvjerojatnije konstantna.


Pontoni su izrađeni u Italiji, u tvrtki INGEMAR, pa je i dvoje članova te tvrtke nazočno i surađuje u postavljanju pontona u more na predjelu Podbaran. Pontonske elemente postavlja uz pomoć djelatnika tvrtke izvođača radova velika autodizalica. Izvođač radova je tvrtka GPP Mikić iz Omišlja (Krk), a gradilište redovito obilazi i nadzire radove vlasnik tvrtke inženjer Nikola Turčić-Mikić.




Radovi bi mogli, ako se drugačije ne odluči, potrajati i tijekom čitavog ljeta.


Nova gradska marina, nakon dovršetka, bit će dobro zaštićena od udara juga, a značajno će unaprijediti i nautičku i cjelokupnu turističku ponudu Novog Vinodolskog te pridonijeti i ljepšoj panoramskoj slici grada što je također višestruka korist.