Građevinsko-investicijska sezona

Svašta se gradi: Novi ulaže u marine, Crikvenica u hotele

Anto Ravlić

U Novom se gradi na tri lokacije, u Crikvenici na dvije, a treba dodati i novi objekt Thalassotherapije. Najveće gradilište je marina Muroskva, gradi se i marina u luci Novog Vinodolskog i popratni sadržaji. U Crikvenici se grade hoteli Crikvenica i Turismo koji će dogodine  primiti prve goste



CRIKVENICA Građevinsko-investicijska sezona zima-jesen na crikveničko-vinodolskom području nudi nekoliko gradilišta. U Novom se gradi na tri lokacije, u Crikvenici na dvije. Novi Vinodolski se posvetio gradnji marina i popratnih sadržaja, a Crikvenica hotelima.


Najveće gradilište je marina Muroskva, na istočnom ulazu u Novi, gdje bi već do ljeta trebala niknuti marina. Radovi teku zavidnim tempom. Nasipava se i u gradskoj luci u Novom Vinodolskom, sporijim tempom, gdje se također planira gradnja marine. Započela je gradnja mosta koji vodi u novljansku poslovnu zonu i omogućit će lakšu komunikaciju do suhe marine, praktično sastavnog dijela Muroskve. U Crikvenici se grade dva hotela, Crikvenica i Turismo. Među jesenske investicije svakako treba pribrojiti i prije dva tjedna otvoren novi objekt crikveničke specijalne bolnice Thalassotherapia, u što je uloženo 23 milijuna kuna.  



Prije nekoliko dana počela je gradnja mosta preko Suhe ričine koji će spajati Novi s poslovnom zonom u kojoj se nalazi suha marina. Investicija je vrijedna 2,5 milijuna kuna, a most bi trebao biti gotov do ljeta. Most je zapravo vrlo bitan, jer bez njega praktično ne može funkcionirati suha marina u koju će stizati brodovi. Naime, postojeći most za poduzetničku zonu na sjevernom ulazu je preuzak da bi se njime transportiralo brodove do hangara.





Marina Muroskva je najveća investicija, u samu marinu uložit će se oko 40 milijuna kuna, a više od dvadeset milijuna kuna već se uložilo u suhu marinu kapaciteta 120 plovila u poslovnoj zoni u Novom Vinodolskom. U Muroskvi će se naći mjesta za 170 vezova za plovila dužine do 12 metara. Investitor je švicarska firma Mitan Handels, u vlasništvu hrvatskog poslovnog čovjeka Vanje Špiljka. U novljanskoj luci trebalo bi se naći 260 vezova u marini i još 200 suhih vezova. Radi se o investiciji od sto milijuna kuna, no tempo gradnje nije obećavajući.


Hotel Crikvenica na Strossmayerovom šetalištu trebao je primiti prve goste još ljetos, a druga faza izgradnje trebala se odraditi na jesen. Odlučeno je ipak da se u jednom mahu zaokruži cijela investicija pa se otvorenje hotela odgodilo. Radit će se tijekom zime na sjevernom aneksu hotela. Ruski poduzetnik ulaže u hotel koji se nalazi na izvrsnoj lokaciji.


Gradi se i nešto zapadnije, u susjedstvu uprave hotelskog poduzeća Jadran. Radi se o hotelu Turismo s 40 kreveta koji bi trebao na ljeto primiti prve goste.