Vinodolske ljetne večeri

Smotra klapa Drivenik: Kaštel magnet za klapsku pjesmu

Anto Ravlić

Pjevači klape Tić, organizatori Desete smotre klapa u Driveniku  / Snimio Anto RAVLIĆ

Pjevači klape Tić, organizatori Desete smotre klapa u Driveniku / Snimio Anto RAVLIĆ

U Driveniku se pobjednik ne traži pa je atmosfera do kraja opuštena. Ambijent je poseban, kaštel dobro očuvan, a pjevači ističu da je akustičnost izvrsna



DRIVENIK Deset klapa nastupilo je na jubilarnoj desetoj Smotri klapa Drivenik 2015. Klapskom pjesmom spušteni su zastori na 15. Vinodolske ljetne večeri koji ljetnu vrućinu ublažavaju kulutrnim programom u ljeti uvijek ugodnoj Vinodolskoj dolini.


Na Vinodolskim ljetnim večerima najposjećenije su bile književne večeri, no najposjećenija manifestacija je godinama svakako smotra klapa u kaštelu koja pomalo najavljuje kraj ljeta. Za razliku od prošlih godina, kada je bilo i vjetra, za razliku od otvaranja ovoljetnih Vinodolskih večeri, kada je bilo toliko vruće da se u kaštelu nije moglo disati, večer klapske pjesme podarila je idealno vrijeme. Naravno, trebalo je imati duge rukave, kako je na otvaranju večeri »upozorio« voditelj Joso Krmpotić.   Unutar zidina kaštela nastupilo je pet ženskih klapa, četiri muške i jedna mješovita. Uz organizatora smotre, tribaljsku klapu »Tić«, nastupile su ženske klape »Sveta Jelena« iz Dramlja, »Kirice« iz Grižana, klape »Hreljin« i »Kastav« te »Rožice« iz Šapjana. Mušku klapsku pjesmu »branili« su u frankopanskoj utvrdi klape »Pinguentum« iz Buzeta, klapa »Kastav« te klapa »Trabakul« iz Kostrene.

U »kategoriji« mješovite klape predstavila se »Elektro Dalmacija« iz Splita, koja je sa 12 članova bila i najbrojnija postava na pozornici pred tradicionalno potpuno ispunjenim gledalištem.


Pobjednik se ne traži na Smotri klapa u Driveniku pa je atmosfera bila opuštena do kraja. Domaćini i organizatori se hvale kako je drivenička smotra klapa najjača smotra klapa na crikveničko-vinodolskom području. Konkurenciju im mogu činiti tek djevojke iz »Svete Jelene« koje u svom Dramlju odnosno uvali Pazdehova organiziraju smotru klapa kao uvod u ljeto.



Najduži put potegnuli su najbrojniji, djevojke i mladići iz klape »Elektro Dalmacija«. Zašto tradicionalno dolaze u Drivenik i ima li njihov dolazak veze s prefiksom u imenu »Elektro«? Zanimljivu vezu otkriva predsjednik KUD-a »Elektro Dalmacija« Tihomir Lasić.– Djelujemo pok okriljem HEP-a već 30 godina. Dolazimo na smotru klapa u Driveniku na poziv klape »Tić«, a poveznica je HEP. Boris Glavan, koji pjeva u »Tiću«, direktor je HEP-ove Hidroelektrane Vinodol u Triblju. Posao nas je spojio, a klapska pjesma zbližila i već tri godine dolazimo sa zadovoljstvom u Drivenik. Rado se odazivamo, predivan ambijent u kaštelu, ljudi koji vole klapsku pjesmu. Izvanredno je ozvučenje, pjevali smo svugdje, ali rijetko gdje je ozvučenje kvalitetno kao u kaštelu, kaže Lasić vjerujući da stižu u Drivenik i sljedeće godine, pred kraj ljeta.


Što čini smotru klapa u Vinodolu posebnom i drugačijom? Prije svega ambijent. Rijetko se ima priliku pjevati u tako dobro očuvanom kaštelu, u intimnoj atmosferi, a klape kažu da je akustičnost izvrsna. Vjerojatno su i Frankopani vodili računa o akustičnosti kada su podizali utvrdu koja je štitila Primorje i Vinodol od upada Turaka.


Na crikveničkom-vinodolskom području klapsku pjesmu njeguje šest klapa. Tri su zapjevale na driveničkom kaštelu, a izostale su djevojke iz klapa »Puntape« i »Žurnada« te mladići iz klape »Vinčace«. Logično je bilo pitanje zašto na smotri klapa nema zvijezdi klapske pjesme na crikveničko-vinodolskom području, klape »Vinčace« iz Novog Vinodolskog koja je osvojila možda najjači klapski »skalp«, Festival dalmatinskih klapa u Omišu.


Voditelj klape »Tić« Mario Kružić, koji više od četiri mjeseca priprema smotru i do zadnjeg dana iz godine u godinu strepi od (ne)vremenskih ćudi koje rado spuštaju u Vinodol s obližnjih visova, u trenu će odagnati svaku pomisao na susjedski i klapski jal. Klapa »Vinčace« mora popuniti redove nakon što su ostali, po ranijem dogovoru, bez jednog člana pa ne bi bilo zgodno da prvaci klapske pjesme nastupe u krnjem izdanju na svom terenu.