Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. listopada 2019.
Spomen-ploča u Novom Vinodolskom

foto Sjećanje na Josipa Sokolića i prvu transplantaciju srca ostvarenu prije 30 godina

Svečanost otkrivanja spomen-ploče na rodnoj kući prof. dr. sc. Josipa Sokolića u Novom Vinodolskom / Snimio Franjo DERANJA
Svečanost otkrivanja spomen-ploče na rodnoj kući prof. dr. sc. Josipa Sokolića u Novom Vinodolskom / Snimio Franjo DERANJA
Autor:
Objavljeno: 30. rujan 2018. u 17:02 2018-09-30T17:02:08+02:00

Na spomen ploči piše da je u „ovoj kući rođen prof. dr. sc. Josip Sokolić-Šarac (1930.-1998.), kardiokirurg, koji je prvi presadio srce na prostorima jugoistočne Europe, a ploču podižu KBC Zagreb i Medicinski fakultet u Zagrebu“

NOVI VINODOLSKI U Novom Vinodolskom je u nedjelju otkrivena spomen-ploča na kući u Ulici Antuna Mažuranića, na kućnom broju 21, u kojoj se rodio Josip Sokolić, kasnije svjetski poznati kardiokirurg koji je uspješno ostvario prvu transplantaciju srca na prostorima jugoistočne Europe, i to prije punih 30 godina: 30. rujna 1988. godine!

Ploču su otkrili prof. dr. Željko Sutlić, predstojnik Kardijalne kirurgije u KB-u Dubrava u Zagrebu, i prof. dr. Bojan Biočina, predstojnik Klinike za kardijalnu kirurgiju u KBC-u Zagreb, obojica članovi tima liječnika-specijalista s kojima je profesor Sokolić ostvario ovu povijesnu, prvu transplantaciju u KBC-u Zagreb (poznatom i kao Klinika „Rebro“).

Obojica su se – i Sutlić i Biočina – prisjetili rada i suradnje s prof. dr. Josipom Sokolićem, koliko je bio stručan i visokospecijaliziran kardiolog i kardiokirurg, ali i kooperativan kao mentor.

Josip Sokolić, transplantacija srca, Novi Vinodolski, Snimio Franjo Deranja

Svečanost je otvorio novljanski gradonačelnik, Velimir Piškulić, koji je rekao da su Novljani ponosni na svojega „doktora Josu“ i da su mu u tom povodu, u znak sjećanja na njegovu visoku stručnost i prvu transplantaciju srca na prostorima jugoistočne Europe, posvetili i prozvali njegovim imenom jedno od atraktivnih šetališta u Novom Vinodolskom.

Svečanom otkrivanju spomen-ploče nazočio je i Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture u Vladi RH.

Svečanosti je nazočio i prim. dr. Danijel Planinc, također član šireg tima koji je s dr. Sokolićem presadio prvo ljudsko srce, a bio je tada zadužen za pripremu pacijenata za operaciju, „kojih smo – rekao je tom prigodom – te iste godine uspješno transplantirali još na dva srčana bolesnika, a do danas je uspješno obavljeno 300 transplantacija srca u Hrvatskoj!“

Nazočio je i dr. Lucian Vukelić, ortoped lovranske bolnice, šef riječkog HDZ-a i ravnatelj HZZO-a.

Bila je nazočna i nećakinja profesora Josipa Sokolića, Anica Mažuranić, koja sada živi u toj kući, u Ulici A. Mažuranića.

Svečanost je bila intonirana i novljanskim folklornim ugođajem, jer su mladi domaći sopci na sopilama – Marin i Anton Bilić – izveli „Novljansku mantinjadu“, svojevrsnu folklornu himnu Novog Vinodolskog.

Na spomen ploči piše da je u „ovoj kući rođen prof. dr. sc. Josip Sokolić-Šarac (1930.-1998.), kardiokirurg, koji je prvi presadio srce na prostorima jugoistočne Europe, a ploču podižu KBC Zagreb i Medicinski fakultet u Zagrebu“.

Ploča je izrađena od bračkog kamena i – kako je naglasio dr. Biočina – donacija je njegova splitskog zavičaja, odnosno, rodnoga Brača.

Josip Sokolić, transplantacija srca, Novi Vinodolski, Snimio Franjo Deranja

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.