Crikvenica

Silvano Baldo: Ronilac s četiri zanimanja voli pronalaziti raritete

Franjo Deranja

Snimio Franjo DERANJA

Snimio Franjo DERANJA

U dvorištu obiteljske kuće ovog rođenog Trsaćanina, ali crikveničkog zeta, posebno se ističe ankora stara stotinjak godina i teška oko pola tone, koju je uz pomoć domišljatosti i tehnike izvukao s morskoga dna



CRIKVENICA Silvano Baldo (72), rođenjem je Trsaćanin (»sad više tamo nema moje rodne kuće: došao je sveučilišni kampus«), a od 1971. godine i ženidbe sa suprugom Marinom – crikvenički zet. Ali i već prema tom dugogodišnjem stažu mogli bi ga Crikveničani upisati i među »kompletno svoje«! Uglavnom tako i jest. Mnogo je napravio u Crikvenici i za Crikvenicu.


Najbolje ga pamte iz njegova aktivnog ronilačkog razdoblja. Osim što je začetnik sustavne aktivnosti Kluba za podvodne aktivnosti »Crikvenica«, značajan je njegov doprinos tehničkom odvijanju svojedobno kultne ljetne emisije TV Zagreb, »Jadranski susreti«. Te 1979. godine, kada su se u Splitu održavale Mediteranske igre, drugi događaj prema atraktivnosti na malim ekranima bili su upravo »Jadranski susreti«. Silvano je bio i praktično član tehničke tv-ekipe i opremio, postavio u more i usidrio te nadzirao funkcioniranje svih objekata na moru potrebnih za natjecateljski dio programa.


Godine u riječkom »Vulkanu«


A Split? Povezao je Split i Crikvenicu na svoj način već znatno ranije.


Silvano, čovjek s četiri zanimanja i isto toliko, ako ne i više hobija, počeo je u Splitu kao ronilac. Bilo je to 1965. u Mornaričkom sportskom centru »Mornar«. Tamo su već bili aktivni veslači i plivači, a počinjali su i ronioci, koji su dotad bili isključivo vezani uz nadležnost vojske. Nastupio je i za reprezentaciju garnizona, a sudjelovao je i kao nogometaš na tadašnjim turnirima.– Split je već tada bio najbolje organiziran grad, pogotovo što se sportskog života tiče – govori Silvano i danas oduševljeno o tom biseru Mediterana.

– Onda ste vjerojatno Hajdukovac? – bilo je nekako neizbježno pitanje, ali odgovor je pomalo neočekivan:


– Ne, nisam!


Nova pitanja o tome bila su potisnuta, da se ne razbuktaju navijačke strasti…


Slijede godine u riječkom »Vulkanu«, na učenju zanata i to u nekoliko  godina više njih. »Frezer« (strojno izrađivanje zupčanika), vozač, kotlovničar i ono, kao prvo i nominalno – vodoinstalater.


U NK »Vulkanu« igrao je i nogomet, radi od 1974. do 1975. godine u riječkom »3. maju«, pa u »Rikardu Benčiću«, a kasnije je već u Crikvenici i poslom, a ne samo s obitelji. Kao ronilac ostvaruje nekoliko značajnih graditeljskih pothvata pod morem.


Gradi podvodne vezove u gradskoj crikveničkoj luci.


– One koji služe za sidro i jako su značajni za siguran vez turističkih brodica iako se ne vide – govori Silvano.


Gradi temelje za tobogane hotela »Esplanade«, sudjeluje u podmorskim radovima u izgradnji crpki za hotelske bazene s morem…


Izvlačenje iz morskih dubina ljudskih trupala nakon prometnih nesreća posebno su neugodni događaji u sjećanju Silvana Balda. A bilo ih je. Kod Sibinja, primjerice, gdje je bila opasna »crna točka«.


Kasnije je izgrađen branik prema moru.


U mirovinu iz »Jadrana«


Organizira prvi tečaj za podvodne ronioce u Crikvenici, iz čega nastaje klub, ali i mnoštvo sportskih ronilaca koji su i danas aktivni ili su na to potaknuli mlade.



Trsaćanin Silvano svoje je sidro već odavno učvrstio u Crikvenici, gdje i danas živi s obitelji, ali, eto, sjećanje na prvu mladost i sportske početke se ne zaboravlja: premda ima neke zamjerke na tamošnja novovjeka urbanistička rješenja, kad se sjeti Splita, i danas mu zasjaji u očima!



Bilo je i ribolovnih trofeja: grum teži od 60 kilograma i grdobina teška 25 kilograma. – Naišle su usput, prisjeća se Silvano Baldo.


U mirovinu odlazi iz hotelijerskog »Jadrana«.


S nama je i supruga Marina, kći poznatog crikveničkog hotelijera Tonija Jurinčića, nekadašnjeg direktora kultnog hotela »Therapia«.


Silvano i Marina roditelji su sina Alena i kćeri Ive. Sjedimo u dvorištu, bez Alena koji je trenutačno odsutan, ali sjedimo za stolom od mramora koji je, također, izradio Silvano…


Rado je Silvano, i to godinama, skupljao vrijedne raritete, i na kopnu i pod morem, a otkad je u mirovini, poseban mu je hobi mozaik. Izradio je mnoge vrlo zanimljive likovne radove u mozaiku, najčešće motive Crikvenice: crikvenički »Kaštel« pokraj kamenog mosta, vedute i pejzaže, a u dvorištu obiteljske kuće posebno se ističe ankora.


Teška je, navodno, oko pola tone, a Silvano ju je uočio, izronio i uz pomoć domišljatosti i tehnike izvukao s morskoga dna te smjestio u dvorištu obiteljske kuće. Bila je pod morem najmanje stotinjak godina, pretpostavlja bez pretjerivanja Silvano.