Obnovljena drevna manifestacija postala turistička atrakcija

Ružica Vinodola: Izbor princeze vinograda

Franjo Deranja

U pavlomirskim vinogradima, uoči današnjeg završetka u Novom, 12 kandidatkinja za Ružicu Vinodola ogledalo se u branju grožđa u »noćnom vinogradu«, tiještenju batom, »mašćenju« nogama... 



PAVLOMIR » Već je u predvečerje bilo jasno da će to biti prava ljetna, zabavna, uzbudljiva i lijepa večer i noć: mjesta ni za motocikl, što se parkiranja tiče, a ljudi – oni su se snalazili. Počasno mjesto dobile su samo one, njih dvanaest. I lijepe, i mlade, ali i vješte i pripremljene za mnoge natjecateljske discipline. Samo jedna od njih bit će ovogodišnja »Ružica Vinodola«, princeza vinodolskih vinograda. 


  Danas finale


Koliko su ozbiljno shvatile ovaj svoj nastup i prihvatile pravila igre, vidjelo im se na licima, pa u pokretima što su isprva bili možda malo i previše ukočeni, pa užurbani tamo gdje to nije možda ni trebalo, pa prepolagani tamo gdje bi trebali biti brži. Voditelj Davor Jurkotić nastojao ih je opustiti svojim dosjetkama, ali je možda više uspijevao doprijeti do boljeg raspoloženja među posjetiteljima nego među kandidatkinjama za princezu vinograda. One su sve što su činile, uspijevale učiniti – dobro. I branje grožđa u »noćnom vinogradu«, tiještenje grožđa posebnim alatom, batom, pa »mašćenje« nogama… 


  




    Slijedit će nove discipline: nošenje vode u brentama na leđima, tucanje klinčića u avanu, cijeđenje voćnog soka. U subotu navečer saznat će se koja je djevojka od njih dvanaest bila najspretnija, najvještija, najbrža. A sve su to istodobno i pojedinačno, pa bi svaka od njih mogla biti pobjednica, a to da su lijepe i mlade, to je bar jasno bez da se i u tome trebaju natjecati. Posebni prosudbeni sud donijet će konačnu odluku, a svaka se vještina može izmjeriti – količinski i vremenski. Tako s pravom tvrdi jedan od sudaca Zoran Krišković. 



Za ovogodišnju titulu »Ružice Vinodola« natječu se: Jelena Pavletić (26) iz Krasice, Arianna Čučuković (17) iz Ledenica, Anđelka Dražić (19) iz Bribira, Barbara Butković (18) iz Povila, Ivona Stilin (16) iz Selca, Iris Mrzljak (21) iz Novog Vinodolskog/Bribira, Manuela Vidović (21) iz Novog Vinodolskog, Marta Petrović (18) iz Donjeg Zagona, Margareta Uremović (16) iz Ledenica, Antonija Klarić (18) iz Drivenika, Lidija Baričević (19) iz Donjeg Zagona i Sara Ivančić (20) iz Novog Vinodolskog.



  


    A jedan od veterana među enolozima i hrvatskim publicistima kada je riječ o »vinskim piscima« nazočio je također pavlomirskom hepeningu. To je Milorad Zoričić, jedan od najplodnijih pisaca o vinogradarstvu i vinarstvu, i to još u ono vrijeme kada ovi vinodolski vinogradi jedno vrijeme – a to su bile duge sušne i puste godine – nisu davali ploda. 


  Lijepa mladost


– Lijepo je vidjeti ovu mladost kako obnavlja nekadašnju tradiciju. Davno su se ovako, još u vrijeme Frankopana, birale »Ružice«, svaka u svojem vinogradu, a vinogradi su bili veliki i bogati rodom. Potom se, od njih više, birala najsvestranija, najkompletnija – što će reći, najvještija. Ove obnovljene »Ružice Vinodola« sada je već devet godina. Bavim se mišlju da za iduću, jubilarnu, desetu godinu novovjeke »Ružice« objavim prošireno izdanje svoje knjige o »Ružici Vinodola«, rekao je Milorad Zoričić, autor više knjiga o vinu, vinogradarstvu i podrumarstvu, dok su se iz pavlomirskih vinograda vraćale djevojke s upravo ubranim grožđem a s pozornice razlijegao tenor Jose Butorca praćen svojim bendom »Trendom«… 


   Zabavna večer prerasla je u noć, pa duboko prema novom danu, a u novom danu novi susreti, sajmovi vina i ekoloških proizvoda u središtu Novog Vinodolskog, dolazak kandidatkinja »Ružicu Vinodola«, pa subotnja završnica na »Precrikvi«. Novovjeka zvijezda je rođena, a nova ovogodišnja »Ružica« tek će biti izabrana.