Kišno nevrijeme

Proglašena elementarna nepogoda: Šteta u Crikvenici veća od 15 milijuna kuna

Anto Ravlić

Nevrijeme je u Novome najviše ugrozilo trgovačke centre Tommy i Plodine / Foto DVD S. MARINO

Nevrijeme je u Novome najviše ugrozilo trgovačke centre Tommy i Plodine / Foto DVD S. MARINO

Šteta počinjena u subotu 16. rujna procjenjuje se na više od 15 milijuna kuna, što Grad ne može sanirati iz proračuna. U nekoliko sati na Crikvenicu su se sručile 183 litre kiše po četvornom metru



CRIKVENICA – Kišno nevrijeme koje je prije dva tjedan pogodilo Crikvenicu proglašeno je elementarnom nepogodom. Šteta počinjena u jutarnjim satima u subotu 16. rujna procjenjuje se na više od 15 milijuna kuna. U nekoliko sati na Crikvenicu se sručilo 183 litre kiše po četvornom metru. Obilna kiša prouzročila je štete u stambenim i poslovnim objektima. Područje zahvaćeno elementarnom nepogodom iznosi oko 200 hektara.


Poplava, suša, mraz


Odluku o proglašenju elementarne nepogode za Grad Crikvenicu, zbog šteta uzrokovanih poplavom, donio je župan primorsko-goranski Zlatko Komadina. Zahtjev za proglašenje županu je uputilo Gradsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda Grada Crikvenice. Prijavu štete podnijelo je osamdesetak fizičkih i pravnih osoba. Gradsko povjerenstvo dužno je u roku od osam dana izraditi izvješće s procjenom ukupne štete. Izvješće će se umetnuti u Registar šteta od elementarnih nepogoda te dostaviti Županijskom povjerenstvu za procjenu šteta od elementarnih nepogoda. Elementarna nepogoda je proglašena nakon što je utvrđeno da štetu nije u mogućnosti sanirati Grad Crikvenica iz proračunskih sredstava.


Dogovorena regulacija korita u dužini od tri kilometra – Suha Ričina / Foto Anto RAVLIĆ


Dogovorena regulacija korita u dužini od tri kilometra – Suha Ričina / Foto Anto RAVLIĆ





Vrijeme se ove godine očigledno poigralo s Hrvatskom. Nedavno je proglašena elementarna šteta zbog suša za 21 grad i općinu u Vukovarsko-srijemskoj županiji te za osam gradova i općina u Varaždinskoj županiji. Ljetos je elementarna šteta proglašena u Međimurskoj županiji zbog poplava, a prije nekoliko dana elementarnu nepogodnu zbog kiše proglasila je i Zadarska županija. Podsjetimo da je u travnju proglašena elementarna nepogoda zbog mraza koji je napao Novi Vinodolski odnosno vinograde Pavlomira. Red poplava, red suše, uz mraz, a zajednički nazivnik elementarna nepogoda. Očigledno živimo u vrijeme nestabilnog vremena i pitanje je koliko će nas još puta vrijeme stavljati na kušnju.


Enormne količine kiše zapljusnule su i Novi Vinodolski. U dva dana palo je 300 litara. Nevrijeme je ponajviše prijetilo trgovačkim centrima Tommy i Plodine, a pod vodom su se našli i vinogradi Pavlomira.


– Uspjeli smo obraniti Tommy, na centimetar, kaže Velibor Topolovec, tajnik novljanskog DVD-a San Marino dodajući da je voda zaustavljena na prilazu gradilištu marine.


– Da je prodrla do objekta koji se gradi, nastale bi velike štete, dodaje Topolovec.


Suha Ričina


Gradonačelnik Novog Vinodolskog Velimir Piškulić istaknuo je da je odmah nakon poplava postignut dogovor s Hrvatskim vodama da intenzivnije pristupe uređenju korita Suhe Ričine. Naime, korito se uređivalo i prije poplava, no sve češće i izraženije poplave su pokazale da više nema vremena za postupno uređenje korita. Regulirat će se čitav potez od starog mosta za Poslovnu zonu Zapad do ušća Suhe Ričine. Radi se o potezu dužine oko tri kilometra. Uređenjem korita Suhe Ričine, kod obilnih poplava, voda će istjecati u more, a rjeđe će se događati da more »vraća« Suhu Ričinu te da se voda kroz bunare probija kod trgovačkih centara na Ulicu Antona Mataije i zatvara promet.


U Crikvenici bi se također trebalo intenzivnije uređivati korito Dubračine. Gradonačelnik Damir Rukavina je već istaknuo da Grad ne može biti zadovoljan tempom uređenja od 150 metara godišnje.