Novi Vinodolski

Potopljena torpiljarka: TA Spica mamila bi ronioce iz Europe cijele godine

Anto Ravlić

Snimio Danijel FRKA

Snimio Danijel FRKA

Ronilac, podvodni fotograf i istraživač potopljenih brodova Danijel Frka nimalo ne dvoji da bi olupina između Novog i rta Glavine, uz minimalna ulaganja, mogla postati novljanski brand



NOVI VINODOLSKI U potrazi za atraktivnim turističkim proizvodima, u Novom Vinodolskom sjetili su se njemačke torpiljarke TA 45 Spica, potopljene na samom kraju Drugog svjetskog rata ispred njihova grada. Ronjenje je turistički hit već godinama, a olupine brodova poseban su mamac za ronioce koji traže više i spremni su platiti više.


Novljanska gradska delegacija pokucala je na vrata ronioca, podvodnog fotografa i istraživača potopljenih brodova Danijela Frke da bi provjerila drži li potopljeni brod vodu kao turistički i ronilački projekt. Naravno, u prenesenom smislu riječi.


Frka nimalo ne dvoji, potopljena torpiljarka ili eskortni razarač sigurno može biti turistička atrakcija. I to bez velikih ulaganja.


Tehnički jednostavno




– Ronjenje na TA Spicu je tehnički lako izvedivo. Nužno je opremiti lokalni ronilački centar opremom za duboko ronjenje. Ili kako se kaže, za tehničko ronjenje. Radi se o kvalitetnijoj opremi koja dopušta urone na dubine veće od 40 metara. Već ima u Hrvatskoj centara opremljenih za tehničko ronjenje. U Europi već imamo puno tehničkih ronilaca i interes za ronjenje na olupine na većim dubinama sve je izraženiji. Prije deset godina rijetko tko je ronio s plinskim mješavinama, danas je to nešto sasvim normalno i dostupno i plićem džepu, objašnjava Frka dodajući da bi zahtjevnija oprema za ronilački centar stajalo između 20 i 25 tisuća eura.


Da Novljani ne izmišljaju toplu vodu, svjedoče primjeri drugih olupina razasutih po Kvarneru, ali i ronilačkih centara iz Rijeke, Mošćeničke Drage i Voloskog koji u svojoj ponudi imaju olupine.


Tisuće zarona


Nekoliko tisuća zarona napravi se godišnje na nekoliko olupina na Kvarneru. Najatraktivnije su torpiljarka TA 36 Stella Polaris potopljena dubini od 65 metara ispred Brestove. Grčki trgovački brod Kalliopi koji je poslije Drugog svjetskog rata potonuo u Velim vratima i sada na šezdesetak metara privlači ronioce. Atrakcije su parobrodi Lina i Vis potopljeni kod Porozine odnosno kod Plominskog zaljeva.


Okomito položena Lina se skriva na dubini od 25-55 metara, a Vis je ostao sačuvan u komadu na 60 metara dubine i izuzetno je primamljiv roniocima. Popularno je ronjenje na saudijski trgovački brod Elhawi Star koji je nestao pod morem ispred sušačke luke te Sigrid koji leži nadomak riječkog lukobrana.


– Imamo ekipe iz Europe koje specijalno dolaze na tehničko ronjenje na olupine, a imamo i ronioce koji nakon dva-tri dana na grebenima pitaju hoćete li nas voditi na olupine. U Krnici je centar koji radi cijelu godinu, a specijalizirao se za duboko ronjenje, ističe Frka potencijale ideje iz Novog Vinodolskog.


Povijesna drama


Inače je priča o kraju Spice prava drama koja može biti zanimljiva roniocima, ali i svakom turistu. Nakon kapitulacije Italije, Nijemci su preuzeli 11 torpiljarki građenih u Rijeci i Trstu. Brodovi su zadržali imena i dobili prefiks TA, Torpedoboot, Ausland. U prijevodu, inozemna torpiljarka. Uz torpedo je imala 12 topova, od kojih najveće kalibra 100 mm u kulama. Plovile su brzinom od 31,5 čvora, a posadu broda dugog 82 metra činilo je 156 mornara. Na posljednji zadatak krenula je iz baze u Trstu 11. travnja. TA Spica je trebala služiti kao potpora topničkom napadu koji je trebao zaustaviti napredovanje partizana od Senja prema Novom i Rijeci.


Dvije torpiljarke stižu u Bakar, no napad se odgađa i njemački brodovi ostaju u Bakru cijelog dana, što je bilo kobno. I dovoljno da ih primijete partizanski obavještajci. Sljedeće večeri, petak 13. mjesečina je obasjala Vinodolski kanal, a britanski torpedni čamci skrili su se kod rta Glavine, nasuprot Novog.



Nije ronjenje na potopljeni broj jedini adut Novljana. Frka predlaže da Spica uz pomoć tehnologije preraste u još jdan vid turističke atrakcije. – Ne može svatko na tu dubinu, a ljude zanima kako izgleda potopljeni brod. I postoji rješenje, snimi se nekoliko tisuća fotografija i brod se u 3D tehnologiji postavi u muzej u Novom. I u muzeju bi mogli imati dojam da ronite oko broda, otkrivajući i najmanji detalj.Novljani imaju ideju napraviti umjetni antički brodolom. Naime, nakon pedesetak godina, drveni antički brodovi bi istrulili i od njih bi ostao tek teret. Recimo, malo brdo od amfora. Na dubini od desetak metara tako bi se posložile amofore i svatko bi mogao vidjeti kako izgleda antički brodolom i bez ronjenja. Naravno, turiste se ne bi lagalo, objasnilo bi im se da je riječ o umjetnom brodolomu.  


 Nisu znali da stižu njemačke torpiljarke, no znali su da Nijemci nešto spremaju. TA 40 Pugnale je primijetio torpedne čamce i brzim okretom uspio izbjeći dva torpeda koja su prepolovila TA 45 Spicu. Brod je potonuo za četiri-pet minuta. Poginula je polovica posade, a preživjeli su ostavljeni u moru. Pugnale je istresao plotune preko glava mornara koji su spašavali živu glavu plutajući u Vinodolskom kanalu i pobjegao prema Rijeci, a preživjele nisu spašavali niti Britanci.


Fotografije


Nakon desetak sati, većina Nijemaca dokopala se obale u Novom, koji su još držali Nijemci. Frka je razgovarao sa Novljaninom koji se sjeća kako su Nijemci stigli do obale. Nitko im nije prilazio jer se pročulo da Nijemci ubijaju civile pri povlačenju. Manje je sreće imala skupina od desetak Nijemaca koji su otplivali prema Vrbniku. Partizani su ih strijeljali. Među njima i Nijemca koji se skrio kod župnika. Lani je, nakon smrti župnika, nađen medaljon sa slikom supruge i djeteta ubijenog Nijemca. Dvojica njemačkih vojnika uspjela su pobjeći, našli su barku i doveslali do Rijeke, do svojih snaga. Zanimljivo je da je Frka uspio od jednog od preživjelih njemačkih vojnika dobiti fotografije Spice.


Dio broda je neprepoznatljiv, no krmeni dio olupine dužine 50 metara je sačuvan i atraktivan za ronjenje. Dobro se vide topovi, kupole za topove…