Prijatelj djece s teškoćama u razvoju

Po čemu je poseban crikvenički vrtić “Radost”?

Anto Ravlić

Pristup djeci s teškoćama je specifičan jer se ona ne separiraju, žive kao jedna grupa, a tek dio vremena rezerviran je za individualni tretman



S djecom s teškoćama svakodnevno rade  rehabilitator, odgojitelj i fizioterapeut, a povremeno i fizijatar i pedijatar



Crikvenički vrtić specifičan je u pristupu djeci s teškoćama jer se takva djeca  ne separiraju od ostale djece kao u drugim vrtićima, žive normalnim vrtićkim životom, funkcioniraju kao jedna velika grupa i nisu zakinuta za druženje s ostalom djecom.


Tek dio vremena rezerviran je za individualni tretman, a ostalo vrijeme uče i igraju se s ostalom djecom, što samo potiče njihov razvoj i savladavanje poteškoća, a drugu djecu uči toleranciji i senzibiliziranju prema osobama s teškoćama. Djeca s teškoćama pod svakodnevnim su nadzorom  rehabilitatora, odgajatelja i fizioterapeuta, a u rad s njima uključuju se vanjski suradnici, fizijatar i pedijatar. 


U vrtiću »Radost« ističu da djecu s teškoćama pripremaju za život i maksimaliziraju njihove potencijale. O kvaliteti rada svjedoči činjenica da se dio djece nakon vrtića upisuje u redovne škole, a veseli podatak da je dijete koje je prolazilo poseban program u vrtiću, u redovnoj školi postalo učenik generacije.


Program se prilagođava specifičnim potrebama djece, a vrtić pruža i podršku roditeljima djece s teškoćama. U vrtiću ističu da ostala djeca apsolutno prihvaćaju djecu s teškoćama i da ne rade nikakvu razliku između prijatelja iz te grupe i prijatelja iz redovnog programa.


Program za djecu s teškoćama u crikveničkom vrtiću »Radost« funkcionira već 17 godina i često se pokazalo da je kvalitetan rad s djecom koja imaju blaža oštećenja apsolutno uklonio probleme zbog kojih su se djeca upisala u poseban program.


Rad s djecom s teškoćama prepoznat je i izvan granica koje pokriva vrtić »Radost«, a to je područje Crikvenice, Novog Vinodolskog i Općine Vinodolske, tako da je zapažen interes roditelja iz Rijeke, Kraljevice, Senja i s Krka.