Lakše otpisivati nego utjerivati

Oprost dugova plemenit, ali i praktičan potez Grada Crikvenice

Ljiljana Hlača

Samo za komunalnu naknadu i doprinos potraživanja Grada Crikvenice iznose oko 11,6 milijuna kuna / Foto: S. DRECHSLER

Samo za komunalnu naknadu i doprinos potraživanja Grada Crikvenice iznose oko 11,6 milijuna kuna / Foto: S. DRECHSLER

Grad oprašta dugove za komunalni doprinos, prekršajne i prometne kazne, Vodovod- Žrnovnica i Murvica otpisat će dugove po osnovi odvodnje, odvoza smeća, grobnih naknada, parking kazni, vodoopskrbe... Dio će otpisati, no dio će se ipak sliti u gradsku blagajnu



CRIKVENICA » Grad Crikvenica s pripadajućim komunalnim društvima Vodovod-Žrnovnica i Murvica bilježi dug u iznosu od skoro 17 milijuna kuna. U ovaj iznos nisu uključeni dugovi društva Eko Murvica, budući da je riječ o tvrtki koja je osnovana prošle godine u lipnju, a njihova potraživanja nakon odvajanja od GKTD-a Murvica preuzelo je društvo Murvica, a sve se vodi pod stavkom »stara potraživanja«.


   Iako se Grad Crikvenica zajedno s pripadajućim društvima pridružio gradovima koji su odlučili otpisati dug siromašnima, nije poznato koji će to iznos biti. No, nešto će od toga i ostati. Opraštaju se dugovi iz stavki komunalni doprinos, materijalni troškovi, prekršajne kazne, prometne kazne, dok će Vodovod-Žrnovnica, odnosno Murvica, otpisivati dugove po osnovi odvodnje, pražnjenja septičkih jama i ostalih vodnih usluga, odvoza smeća, grobnih naknada, pogrebnih usluga, parking kazni te vodoopskrbe.     

Velika potraživanja


– Potraživanja Grada Crikvenice na dan 31. prosinca 2014. godine su za komunalnu naknadu iznosila 7.107.224 kuna, za komunalni doprinos 4.504.747 kuna, za materijalne troškove 270.619 kuna, za neplaćene prekršajne kazne 64.471 kuna, a neplaćenih prometnih kazni je u iznosu od 496.281 kuna, saznajemo u Gradu.


   Ukupna potraživanja trgovačkog društva Murvica prema građanima i pravnim subjektima, 31. prosinca 2014. godine iznose 5.753.220 kuna.


   – Od toga, za djelatnost odvodnje otpadnih voda potraživanja prema građanima i pravnim subjektima za navedno razdoblje iznose 2.454.953 kuna, dok su »stara potraživanja« koje smo preuzeli od GKTD-a Murvica, a koja se odnose na djelatnosti trgovačkog društva EKO Murvica za isto razdoblje iznose 3.298.266 kuna, saznajemo dalje u tom komunalnom poduzeću.   

Brže ne može




Građani KD Vodovodu-Žrnovnica duguju 1,3 milijuna kuna (također stanje na dan 31.prosinca 2014.). Dugovanja pravnih subjekata Vodovoda-Žrnovnica za područje Grada Crikvenice iznosi 1,8 milijuna kuna.


   – Grad Crikvenica aktivno radi na rješavanju i naplati dugova. Čak se i vide neka poboljšanja, no moramo naglasiti da su postupci naplate dugotrajni i imaju svoju dinamiku, te se ne mogu ubrzati, prokomentirala je navedenu situaciju zamjenica gradonačelnika Crikvenice Silvia Crnić.


   – Najveći problem kod nas čine gospodarski subjekti koji, kada zapadnu u probleme, povećaju dug prema jedinici lokalne samouprave i onda se to odražava na ukupnom iznosu – dodala je Crnić. Ističući da je dobra stvar što će nakon oprosta duga siromašnima – a riječ je o iznosu koji se najvjerojatnije nikad ne bi mogao naplatiti – ostati samo onaj iznos koji se može, odnosno koji se mora ponovo sliti u gradsku blagajnu.