Udruženje obrtnika upozorava

Novljanski ugostitelji traže konobare i kuhare

Anto Ravlić

Mladi se tvrdoglavo odlučuju za ekonomske škole, a kad završe, nemaju posla – Nikola Deranja  / Snimio Anto RAVLIĆ

Mladi se tvrdoglavo odlučuju za ekonomske škole, a kad završe, nemaju posla – Nikola Deranja / Snimio Anto RAVLIĆ

Čelnik novljanskih obrtnika upozorava da sezonski rad nije privlačan. Ne može pravi hotel ili restoran imati priučenog konobara, njima trebaju pravi, školovani konobari, kaže Nikola Deranja



NOVI VINODOLSKI Ugostitelji u Novom Vinodolskom muku muče kako naći konobare i kuhare. I problem je sve izraženiji, upozorava predsjednik Udruženja obrtnika Grada Novog Vinodolskog Nikola Deranja.


Logično je pitanje kako je moguće da u krizi, kada se posao nudi na mrvice, nema konobara i kuhara. Ugostitelji su krenuli u potragu, iako se ozbiljna turistička sezona niti ne nazire. Nađu li se ipak konobari i kuhari?


Promijeniti razmišljanje


– Kako se tko od ugostitelja snađe. Već se naveliko raspituju, mijenjaju kontakte. Najveći problem je što se radi uglavnom sezonski, od Uskrsa do listopada tako da konobari i kuhari nemaju siguran posao na koji mogu dugoročno računati i nemaju primanja tijekom cijele godine. Zato nema interesa. Zimi u Novom Vinodolskom radi četiri od dvadesetak restorana, u centru od dvadesetak kafića rade samo četiri. Zašto ne rade cijele godine? Pa ne bi bilo posla za sve, ono malo gostiju bi se raspršilo i svi bi propali, objašnjava Deranja te se osvrće na novljansku boljku.



Novljani upozoravaju na cijeli niz problema.– Preveliki su parafiskalni nameti. Hrvatske vode, ZAMP, turistička naknada, naknada za šume, komunalna naknada. Nevjerojatno je da je omjer komunalne naknade, ovisno o jedinici lokalne samouprave, u odnosu 1:12. Kad skupite sve te parafiskalne namete, dođete do 1.500 do 2.000 kuna. Pomnožite to sa 12 mjeseci pa ćete vidjeti koliko je to plaća otišlo. Nedopustivo je za turističku zemlju da po marketima nudimo gotovu hranu, da marketi i kiosci nude rashlađena pića. Bivši ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras napravio je dar-mar u obrtništvu. Nadam se da će se popraviti situacija, jer novi ministar Darko Horvat dolazi iz obrtništva, vjeruje Deranja.


– Ugostitelji ovise o hotelima, a nemamo ih. Bez njih nema ozbiljnog turizma. Ne može turizam počivati na privatnom smještaju, podsjeća Deranja.


Konobar u Novom može dobiti plaću između 3.500 i 5.000 kuna i jedan obrok. Još pola plaće može mu donijeti napojnica, tvrdi Deranja. Kuhari zarađuju između sedam i deset tisuća kuna.  


Deranja ističe da se osjeća nedostatak školovanih konobara. U Udruženju obrtnika Grada Novog Vinodolskog ističu da je nužna promjena u sustavu školovanja, ali i u razmišljanju.


– Ne znam je li problem u roditeljima ili djeci. Tvrdoglavo se odlučuju za ekonomske škole. Kad završi školovanje, nemaju posla i završe u kafiću. Teško će se nešto pomaknuti bez stipendiranja konobara. Pomalo to shvaćaju velike firme i odlučuju se na stipendiranje. Ne može pravi hotel ili restoran imati priučenog konobara, njima trebaju pravi, školovani konobari, upozorava Deranja dodajući da je Područna obrtnička komora krenula u prezentaciju po školama kako bi djeci približila strukovna zanimanja.


– Nisu problem samo konobari i kuhari. U Novom nemamo niti jedan registrirani električarski ili vodoinstalaterski obrt. Nemamo stolara. Jasno, radi se na crno, ističe Deranja.



Žene obrtnice su aktivnije i idejama bogatije. Zahvaljujući njihovim dobrim idejama i velikoj pomoći Grada Novog Vinodolskog, pokrenuto je više manifestacija u Novom, ističe Deranja nabrajajući Okolotorno, Fit4Novi, Jedra Vinodola, mali dječji karneval i Božićni Novi.



Deset propadne, deset se otvori


U Novom djeluje oko 200 obrtnika. Desetak obrta se zatvori, isto toliko otvori. I tako već godinama. Najjači su ugostitelji, na koje otpada 35-40 posto obrta.   


Nikola Deranja osobito hvali kolegice obrtnice i to ne samo prigodno, zato jer je Dan žena, nego zbog toga što su vrlo poduzetne i imaju pregršt raznih ideja.


Sve je krenulo nakon izborne skupštine Udruženja obrtnika Grada Novog Vinodolskog i inicijative predsjednice Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Irene Rubčić.


Svake srijede počele su se sastajati članice Upravnog odbora Udruženja Irena Rubčić i Nina Dražić, članice skupštine Udruženja Irena Đuranović i Jadranka Vukelić-Brkljača, članica Nadzornog odbora Nataša Tomić, obrtnice Dragana Žanić i Sandra Rubčić Gašparović, ravnateljica Narodne čitaonice i knjižnice Barbara Kalanj Butković, voditeljica gradskog Odsjeka za projekte i EU fondove Sandra Ristić te tajnica Udruženja Katarina Radić. Nizale su prijedloge i ideje. I nije ostalo na idejama.