MARIO KRUŽIĆ

Novi šef crikveničkog SDP-a: ‘Mladi odlaze iz grada u potrazi za nekim poslom’

Anto Ravlić

Gradska uprava se bavi kapitalnim investicijama, dok se nedovoljno bavimo mladima i otvaranjem radnih mjesta. Crikvenica predugo ne zna kojim bi putem naprijed, moramo imati ključne strateške planove, neovisno koja je politička opcija na vlasti, smatra Kružić



CRIKVENICA Crikvenički SDP preuzeo je ravnatelj Županijske lučke uprave Crikvenica Mario Kružić. Pred novim šefom crikveničkih socijaldemokrata nije jednostavan zadatak. U Crikvenici, gdje je nekad SDP upravljao gradom, HDZ je na vlasti već treći mandat. Kružić je već treći čelnik stranke u godinu dana. Najprije odlazi Dino Manestar, a potom i njegova nasljednica Davorka Vukelić Ljubobratović koja je stranku preuzela pred lokalne izbore te na izbornoj konvenciji dobila manje glasova od Kružića.


Niti u okruženju situacija nije blistava za SDP. Istok Primorsko-goranske županije se zaplavio. HDZ četvrti mandat drži Novi Vinodolski, a u Vinodolskoj općini HDZ pobjeđuje SDP. Plenkovićeva stranka osvaja i Kraljevicu. Netko u krizi vidi razlog za glavobolju, a Kružić vidi šansu za novi uzlet SDP-a jer smatra da se Crikvenica može voditi kvalitetnije.


Mijenjati prioritete


– U današnje vrijeme, kad je ljudima dosta politike, naravno da je teško pokrenuti stranku, ali na političarima je da svojim primjerima i prijedlozima potaknu građane da se aktivnije uključe u bavljenje politikom, a samim time i u donošenje odluka o kojima ovisi život jednog grada i njegovih stanovnika. Zato je pred nama ozbiljan zadatak, ne samo aktivirati članstvo, već potaknuti kontakt članova s građanima. To zasigurno ne ide preko noći. Dugoročni cilj SDP-a je pobjeda na lokalnim izborima, a za tako nešto moramo kontinuirano raditi.



Mario Kružić gradski je vijećnik, član je Odbora za izbor i imenovanje i Odbora za zaštitu okoliša i prostorno planiranje. Njegovi najbliži suradnici u sljedeće četiri godine bit će potpredsjednici crikveničkog SDP-a Predrag Antić i Vedran Antić.Profesionalno, Mario Kružić je najponosniji na projekt dogradnje luke Podvorska koji je realiziran u protekloj godini i kojim su se nakon punih 30 godina izgradili novi komunalni vezovi prijeko potrebni stanovnicima Crikvenice. Također, Kružić posebice ističe i projekt dogradnje luke Crikvenica koji naziva »projektom stoljeća« na crikveničkom pomorskom dobru, a koji bi ubrzo trebao ugledati svjetlo dana.


Nije lak zadatak. – Nije, ali želim inzistirati na ljudskim i profesionalnim vrijednostima i kroz takav pristup podići rejting SDP-a u Crikvenici – ističe Kružić. Novi šef socijaldemokrata smatra da bi trebalo mijenjati prioritete gradske politike. – Gradska uprava se bavi kapitalnim investicijama, dok se nedovoljno bavimo mladima i otvaranjem radnih mjesta. Bolna točka Crikvenice je odlazak mladih u inozemstvo – smatra Kružić i primjećuje da Crikvenica predugo ne zna kojim bi putem naprijed.

Stihijsko vođenje


– Našem gradu nedostaje donošenje jasnih ciljeva i smjernica za kvalitetniji razvoj grada. Mi moramo imati ključne strateške planove, neovisno koja je politička opcija na vlasti. Strateški planovi moraju biti plod političkog konsenzusa, a ne da nam se događa da se vođenje grada odvija stihijski. Od izbora do izbora. Svako iole ozbiljno poduzeće ima svoje strateške planove i smjernice, a grad nije ništa drugo nego jedno veliko poduzeće – smatra Kružić.


Hotelsko poduzeće Jadran iznimno je bitan faktor u razvoju Crikvenice. Posljednjih dana ponovno se politika uplela u firmu. – Došlo je vrijeme da se politika odmakne od Jadrana. Predugo su poduzeća i radnici ovisili o politici. Inače, svima bi trebalo biti jasno koja je politika uništila, a koja oporavila Jadran. No, zaista je došlo vrijeme da politika digne ruke od Jadrana i da Jadran s novim vlasnikom nastavi ulagati i unapređivati turističku ponudu Crikvenice.