U pripremi svjetlosni spektakl

Novi Vinodolski pod kolor rasvjetom bit će atrakcija

Anto Ravlić

NL arhiva

NL arhiva

Nakon što se smrači, Novi Vinodolski mijenja boje i intenzitet rasvjete tisućama lampica. U neko vrijeme starta light-show u ritmu glazbe. Posebno će se arhitekturalnom i dekorativnom rasvjetom naglasiti tri točke. Crkva i zvonik sv. Filipa i Jakova, frankopanski kaštel i turnac te crkva sv. Trojice



NOVI VINODOLSKI  U ljetnu večer turisti se okupljaju u novljanskoj luci i čekaju svjetlosni spektakl koji se svakog dana u isto vrijeme, nakon što se smrači, priređuje u Novom Vinodolskom. Light-show u ritmu glazbe osvjetljava na pet minuta cijeli stari grad. U ritmu glazbe, mijenjaju se boje i intenzitet rasvjete.


Plava boja smjenjuje crvenu. U tren je Novi Vinodolski pod zelenom rasvjetom, a sve završava u žutim bojama. Ili crveno-bijelim, primjerice, ako tu večer negdje u Lijepoj našoj ili svijetu igra hrvatska reprezentacija.


   Zasad je Novi Vinodolski u bojama tek najava atrakcije zajednički osmišljene od Grada i lokalne turističke zajednice, koja bi mogla zasjati za koje vrijeme. Polazna točka projekta bila je činjenica da Novi Vinodolski ima izuzetno atraktivnu noćnu vizuru starog grada s mora.




Ta vizura nije dovoljno naglašena niti iskorištena u turističkom smislu. Prvi korak je već odrađen, projektna dokumentacija rasvjete panorame starog grada je izrađena.



Direktor TZ-a grada Novog Vinodolskog Vladimir Butković ističe da sličnu rasvjetu ima Bratislava.    – Rasvjeta će imati obilježja atrakcije, kaže Vladimir Butković i dodaje da bi se turiste moglo naviknuti da svakog dana u 22 ili 23 sata starta light-show i da je najbolje čitavu svjetlosnu predstavu gledati s lukobrana buduće marine.


Rasvjetom koja uključuje tisuće lampica će se upravljati s jedne točke i tako diktirati boje i intenzitet. Bitna je činjenica da će se postavljati isključivo ekološka rasvjeta. Posebno će se arhitekturalnom i dekorativnom rasvjetom naglasiti tri točke.


Crkva i zvonik sv. Filipa i Jakova, frankopanski kaštel i turnac te crkva sv. Trojice. Osim što će rasvjeta predstavljati atrakciju, ona će svakodnevno služiti i kao klasična rasvjeta, čime će se postići ujednačenost rasvjete na području stare novljanske jezgre.


Naime, danas stari grad osvjetljava više desetaka različitih rasvjetnih tijela. Svako sa svojom bojom, snagom i oblikom. Dominantna žuto-narančasta boja rasvjete ima loš uzvrat boja i kamene fasade, krošnje, lica i odjeću prolaznika »farba« u monotonu narančastu boju.


Osim toga, niz je okruglih svjetiljki koje emitiraju svjetlost u svim pravcima, što je u EU zabranjeno zbog svjetloonečišćenja i energetske neučinkovitosti. Naglašenija rasvjeta će se u neko doba noći gasiti, kako bi se omogućio miran san.


Predviđa se unicifiranje rasvjete koju su građani sami postavljali pred svoje kuće. Ideja je da se predloži nekoliko tipova svjetiljki koje bi se postavljale uz ili iznad vrata objekata i vizualno osvježili grad i te objekte.


   Pred Novim Vinodolskim je potraga za sredstvima kojima će se financirati rasvjeta panorame starog grada.


   – Sve predradnje smo napravili, a sad očekujem prve natječaje za europske fondove na koje ćemo prijaviti projekt, najavljuje gradonačelnik Novog Vinodolskog Oleg Butković.