Novljanska Fijolica

Novi Vinodolski među hrvatskim raritetima: Nema liste čekanja za vrtiće, mjesta ima za svu djecu

Anto Ravlić

Vrtić pohađa 99 djece, još je jedno mjesto slobodno. I to svrstava Novi Vinodolski u hrvatske raritete jer inače nedostaje mjesta u vrtićima, što izaziva ogorčenje roditelja



NOVI VINODOLSKI Sva djeca iz Novog Vinodolskog koja žele u vrtić imaju osigurano mjesto u vrtiću »Fijolica«. Tako se Novi svojom skrbi o djeci uvrstio među hrvatske raritete. Na skupu ravnatelja hrvatskih vrtića kolege su javno pohvalili Novljane zbog zbrinjavanja sve djece i držanja pedagoških standarda. Obično tema o mjestima u vrtiću barata terminima »višak djece« i povlači opravdano ogorčenje roditelja koji nisu uspjeli upisati djecu u vrtić. Novi je problem uspio riješiti uređenjem dodatne prostorije u vrtiću.


Investicija je »teška« 50 tisuća kuna, a sredstva su osigurali Grad Novi Vinodolski i gradski komunalci. I još je ostalo jedno slobodno mjesto. Sljedeći upisani mali Novljanin imat će čast da bude točno stoto dijete u vrtiću.


Zahvaljujući uređenju nove prostorije upisalo se u vrtić desetero djece. I vrtić je dobio još jedno radno mjesto. Novljanski se vrtić ponosi poštovanjem pedagoških standarda. Nema više od 20 djece u jednoj skupini. Vrtić ima šest skupina, pet vrtićkih i jednu jasličku. Vrtić pohodi i troje djece s teškoćama. Novljanski vrtić prima od svibnja do listopada i djecu sezonaca.


Dvije trećine djece je iz samog Novog, a trećinu kapaciteta popunjavaju djeca iz naselja koja pripadaju Gradu Novom. Povila, Klenovice, Zagona, Ledenica… Vrtić čini i 21 zaposleni, od čega je 11 odgojatelja.U poplavi loših demografskih vijesti Novi ima jednu nevjerojatnu.– Ove godine imamo 43 predškolca, a obično smo ih imali tridesetak. Dugo, dugo nismo imali ovoliko djece, priča zamjenica ravnateljice vrtića Ana Franko.




Vrtić u Novom osnovan je 1955. godine na prijedlog društva »Napredna žena« formiranjem jednog odjeljenja predškolske djece. Rad je započeo u zgradi bivše Domaćinske škole u Novom. Prva odgajateljica bila je Fanika Piškulić, Bracinka. Osnovani vrtić djelovao je pod okriljem organizacije žena i Općinske skupštine, s kapacitetom do 30 djece sve do 1960. godine, kada je zbog nedostatka prostora morao prestati s radom.


Kada se 1965. godine u prizemlju stare zgrade dječjeg vrtića ispraznio jednosobni stan, ponovljen je zahtjev za rad predškolskog odjeljenja. Početkom veljače 1966. godine počeo je njegov rad, a učiteljica je bila Zlata Brozičević. Vrtić se širi, a od 1983. starta cjelodnevni boravak djece u vrtiću. Vrtić dobiva adekvatne prostore 1988. godine kada se radionica Škole učenika u privredi preuredila u dječji vrtić i jaslice. Došlo je vrijeme za nova ozbiljna ulaganja u vrtić.



Još jedna dobra vijest mogla bi se nazirati iz podataka o upisu djece u vrtić.– Potražnja je sve veća za vrtićem. S obzirom da je teško vjerovati da je više djece, čini se da su se roditelji počeli više zapošljavati, da se ipak povećao standard, kaže zamjenica ravnateljice dodajući da se i manje djece ispisuje.

U perspektivi je potrebno temeljito uređenje vrtića kako bi djeca imala bolje uvjete. Vrtiću »Fijolica« nedostaje još jedna prostorija za djecu, blagovaonica, prateći prostori za osoblje te posebno polivalentna dvorana koju vrtić dugo priželjkuje.