Gradsko vijeće

Nerealizirane investicije smanjile proračun Novog za 20 posto

Nataša Car

Foto: Franjo Deranja

Foto: Franjo Deranja

Proračun je smanjen za oko 20 milijuna kuna jer završna sanacija i zatvaranje deponija Duplja te izgradnja infrastrukture PZ-a Zapad nisu realizirani, no obje stavke bit će u proračunu za 2019. Na Aktualnom satu bilo je riječi o zamrlom društvenom životu u gradu



NOVI VINODOLSKI Na sjednici Gradskog vijeća Novog Vinodolskog napravljen je posljednji rebalans proračuna za 2018. godinu, koji je umanjen za oko 20 milijuna kuna. Tijekom aktualnog sata vijećnici su se pak dotakli društvenog života u gradu.


Prihodi i rashodi proračuna umanjeni su za otprilike 30% u posljednjem ovogodišnjem rebalansu. Ukupni prihodi su s planiranih 65,2 milijuna pali na 44,9 milijuna, a ukupni rashodi s planiranih 64,3 milijuna pali su na 43,6 milijuna. Glavni razlog je činjenica da projekti završne sanacije i zatvaranja deponija Duplja te izgradnje infrastrukture poslovne zone Zapad nisu realizirani, no obje stavke planirane su u proračunu za 2019. godinu. Vijećnika Sašu Đujića zanimalo je zašto se projekti ne realiziraju i zbog toga se svake godine pred kraj mora mijenjati proračun. Pročelnik Zoran Tomić objasnio je kako te dvije stavke koje su uzrokovale najveće smanjenje ne ovise o Gradu jer se donošenje odluka ili dodjela sredstava ponekad prolongira.


»Oprost« Marinosanu


Druga točka dnevnog reda odnosila se na prijedlog tvrtke Marinosan za djelomično oslobađanje od plaćanja komunalnog doprinosa za rekonstrukciju hotela San Marino u Novom Vinodolskom. Grad smatra da je smanjenje koeficijenta namjene za obračun komunalnog doprinosa za 30% poticaj privatnom investitoru za realizaciju radova na hotelu. Vijećnik Mihael Jovanović je rekao da se nada da to neće ostati samo slovo na papiru, a Đujić je rekao da postoje i drugi načini na koje Grad može motivirati privatne investitore, u ovom slučaju uređenje ceste ispred hotela ili parka Ivana Mažuranića. Prijedlog je ipak jednoglasno prihvaćen.




Tijekom aktualnog sata vijećnik Zoran Butorac rekao je kako smatra da grad odumire, mladi iseljavaju, nema dovoljno sadržaja, usluga i događanja, a ona koja se organiziraju, loše su posjećena.



Đujić se dotaknuo i problema pošte koja ne funkcionira pa pošijke, čak i one hitne, kasne. Gradonačelnik se složio da je to neprihvatljivo i da se već reagiralo na taj problem, rekao je kako su u Gradu nezadovoljni i prostorom pošte koja će se možda preseliti u centar, a Hrvatska poštanska banka bi otvorila ured u gradu, no pregovori su još u tijeku.



Turistički porezi


Gradonačelnik smatra da je razvoj poduzetništva najvažniji za rješenje ovog problema, a na tome se već radi. Što se tiče događanja, smatra da je za prosinac pripremljen bogat program, pogotovo od strane hotela Lišanj, no Advent je slabo posjećen. Đujić smatra da događanja treba organizirati u centru jer ljudi nisu navikli ići na obalu, a misli da dio odgovornosti snosi i Turistička zajednica koja bi trebala bolje i jače promovirati događanja. Kao dobar primjer je naveo Grad Zagreb koji posljednjih godina ima odličnu priču s adventom. Gradonačelnik se ne slaže da događanja trebaju biti fokusirana na centar grada jer bi se Novi Vinodolski upravo zbog dvije nove marine i renoviranog hotela na obali trebao drugačije promovirati.


Razgovaralo se i o prijedlogu da se porez na turističke krevete podigne s 300 na 345 kuna, a gradonačelnik je rekao da je to u skladu s povećanjem paušala boravišne pristojbe na 345 kuna. Đujića je zanimalo i što podrazumijeva uređenje partizanskog groblja, a gradonačelnik je rekao kako će se jedan dio smanjiti, a dio koji ostane bit će uređen kako treba.