Prodaje se nekad kultni hotel

Nekad ponos, sada ruglo: Hotel Miramare danas na javnoj dražbi

Anto Ravlić

Na prvoj dražbi nema prodaje ispod dvije trećine utvrđene cijene, a to je 27 milijuna kuna plus PDV. Interes iskazala dva hrvatska i jedan inozemni investitor. Pozicija hotela Miramare je savršena



CRIKVENICA » Hotel »Miramare«, nekad kultni turistički objekt, a danas ruševina i ruglo, danas će u prodaju na Općinskom sudu u Crikvenici. Hotel na možda najatraktivnoj lokaciji u Crikvenici na prvoj dražbi se neće moći prodati ispod dvije trećine utvrđene cijene, a to je 27 milijuna kuna plus PDV.


»Miramare« se ne prodaje u stečaju već temeljem rješenja Općinskog suda u Crikvenici, po ovrsi vjerovnika. Praktično Hypo banke koja je najveći vjerovnik. Među manjim vjerovnicima je i Grad Crikvenica. Ne proda li se hotel star 109 godina danas, uslijedit će nove dražbe s povoljnijim cijenama.


   – Dosta je zainteresiranih, ne možemo predvidjeti hoće li se prodati odmah ili će se održati još jedna dražba, kaže stečajna upraviteljica Blaženka Prpić koja dodaje da cijena može ići prema gore ukoliko bude zainteresiranih.




   Neslužbeno doznajemo da zainteresiranih ima. Vrte se imena dva investitora iz Hrvatske i jednog iz inozemstva.



S obzirom na da se radi o zaštićenom kulturnom dobru, Grad Crikvenica imao je pravo prvokupa hotela, no u srpnju ove godine Gradsko vijeće otklonilo je takvu mogućnost, što se i očekivalo. Bilo bi suludo da Grad polovicu ili trećinu proračuna usmjeri u kupnju hotela kojeg bi opet vjerojatno prodavao. Držati hotel na takvoj lokaciji za potrebe Grada nema nikakvog smisla.



   – S obzirom da se radi o posebnom objektu, jasno je da postoji interes. Pozicija je savršena. Hotel »Miramare« je vrlo interesantna nekretnina, a za nekretnine na pravim lokacijama uvijek imate kupca, kaže stečajna upraviteljica Blaženka Prpić.


  Hotel »Miramare« nekad je bio ponos Crikvenice. Izgrađen je 1905. godine i nudio 70 luksuznih soba. Danas se može ponositi tek izvanrednom lokacijom, na međi crikveničke pješčane plaže i Strossmayerovog šetališta te činjenicom da je proglašen kulturnim dobrom. Hotel je zadnji put adaptiran prije pola stoljeća. Prije nekoliko dana dio hotela obrušio se na nogostup. Kao da je i njemu dosta samovanja.


   »Miramare« je prije nešto manje od desetljeća obećavao lijepu priču. Krenula je rekonstrukcija hotela i gradnja modernog aneksa u koji su se trebali smjestiti wellness, fitness, dvorana za seminare i garaža. U godinu-dvije Crikvenica je trebala dobiti hotel s pet zvjezdica. Sve je stalo sredinom 2007. godine, austrijski vlasnici hrvatskih korijena napustili su gradilište. Uloženo je vrlo malo. Vlasnik hotela, firma Hotel Miramare d.o.o. Crikvenica otišla je u stečaj u prosincu 2011. godine na Trgovačkom sudu u Rijeci.


   Ostao je oronuli stari objekt i gradilište iz kojeg vire žice. Živi strah stanara iz Tomislavove ulice koji se boje da će im kuće otklizati na napušteno gradilište jer prilikom gradnje aneksa hotela nije postavljen potporni zid. Nekoliko puta pucale su improvizirane kanalizacijske cijevi, jedno vrijeme u ruševini su se skupljali nepozvani i neželjeni gosti. Crikveničani godinama upozoravaju da je ruševina opasna za prolaznike, a turisti učestalo pitaju je li hotel razrušen u Domovinskom ratu.