Parkirališni kapaciteti

Nedostatak mjesta: Parkirališta na periferiji spašavaju Crikvenicu

Anto Ravlić

Foto A. Ravlić

Foto A. Ravlić

U centru nema mjesta za nova parkirališta, a garažu je neisplativo graditi radi tri mjeseca gužve. Planiraju se urediti parkirališta kod sportske dvorane, iznad magistrale u Selcu i dalje od obale u Jadranovu odakle bi se organizirali transferi do centra



CRIKVENICA U ljetu koje obara turističke rekorde u brojevima noćenja i dolazaka u Crikvenici, pokazalo se da parkirališni kapaciteti ne zadovoljavaju potrebe turista koji u pravilu na odmor stižu automobilima. Čim nema mjesta na parkiralištima, stvaraju se zastoji na prometnicama.


Ljeto koje se pomalo bliži kraju često je na ulazu na parkiralištima nudilo crvenu obavijest »zauzeto«. Najprije se punilo najatraktivnije parkiralište na Petaku kapaciteta 220 mjesta, a potom Rivijera kapaciteta 180 mjesta. Bez obzira što se radi o parkiralištima s najvišom cijenom. Svatko želi parkirati u samom centru. Mjesta bi se našlo pod vijaduktom, nasuprot stadiona, no i tamo se moglo vidjeti zatvoreno parkiralište. Inače se radi o parkiralištu udaljenom tek pet minuta od centra i trgovina. Sva parkirališta izvan rampe su popunjena i lutrija je naći mjesto na ulici.– Sezona je dobra i veseli nas povećanje broja gostiju, no jasno je da pritisak na parkirališta imamo najviše tri mjeseca u godini. Ideja o gradnji garaže lijepo zvuči, no čista je utopija jer bi bila neisplativa. Bez obzira da li bi Grad bio financijer ili bi se gradila u sklopu javno-privatnog partnerstva. Prostor koji imamo u centru za parkiranje može biti malo manji ili malo veći. Dakle, u centru nema rješenja. Izlaz su sjeverna parkirališta. Svi oni kojima auto ne treba svakodnevno, a takvih je puno, mogli bi ostaviti auto na nekom udaljenijem parkiralištu, a onda bi Grad ili netko zainteresiran imao transfer do centra, objašnjava zamjenik gradonačelnika Crikvenice Veselko Mutavgjić.

Ne muči samo Crikvenicu nedostatak parkirnih mjesta. U Selcu je situacija još gora. U Dramlju nešto bolja, a Jadranovo se bori s parkiranjem na obali.


U Crikvenici se za lokacije za veća parkirališta može računati na gradski prostor s obje strane Dubračine, sjeverno od sportske dvorane. U Selcu bi se parkiralište moglo smjestiti na Matkinom, a postoji privatna inicijativa za gradnju parkirališta na prostoru nekadašnjeg skladišta Karlovačke pivovare iznad magistrale. U Jadranovu bi se moglo parkirati na praznom pojasu uz Ulicu vidikovac ili kod sportskog centra. U obzir za uređenje udaljenijih parkirališta dolaze gradske ili državne parcele. Privatna zemljišta su skupa i problematična zbog rascjepkanosti. Nešto se mora poduzeti. Ne samo zbog nedostatka parkirališta u samom centru već i zbog nereda u parkiranju u Basaričekovoj, Sopaljskoj, u Ulici maršala Tita u Selcu.