Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. listopada 2019.
OŠ Ivana Mažuranća obilježila početak školske godine

Mural djece i slikara uljepšao trgovinu i ulaz u Novi

Foto. A. Ravlić
Foto. A. Ravlić
Autor:
Objavljeno: 13. rujan 2014. u 8:57 2014-09-13T08:57:02+02:00

Novljanski osnovnoškolci odazvali su se inicijativi »Lidla« i zajedno sa slikarom Tomislavom Bajićem uljepšali trgovinu na ulazu u svoj grad

NOVI VINODOLSKI » Osnovna škola Ivana Mažuranića iz Novog Vinodolskog na poseban je način obilježila ulazak u novu školsku godinu. Učenici su dobili priliku da zajedno s akademskim slikarom Tomislavom Bajićem sudjeluju u oslikavanju murala na »Lidlovoj« trgovini smještenoj nadomak novljanske luke, a kao prilog su dobili i jednosatnu predstavu u svojoj školskoj dvorani.

   Na predstavljanju murala djeci i domaćinima iz Novog Vinodolskog obratio se predsjednik uprave »Lidl Hrvatska« Boris Lukšić.

   – Vođeni mišlju davanja doprinosa zajednici u kojoj poslujemo, ali i željom da dodatno uljepšamo ovaj dio Novog Vinodolskog za sve naše sugrađane, kao i za uvijek dobrodošle turiste, došli smo na ideju oslikavanja zida »Lidlove« trgovine. Nadamo se da će vas ovaj prekrasan mural uveseljavati, rekao je Lukšić.

   S djecom je čelnik »Lidla« bio manje formalan i kroz priču im objasnio kako je došao na ideju da mural osvježi ulaz u Novi Vinodolski. Inače, posebno zanimljiv grad za »Lidl« u europskim okvirima jer se radi o najbližoj »Lidlovoj« trgovini moru na Starom kontinentu,

   – Neki su napisali da smo u Novom izgradili kutiju za cipele. Bio sam tužan kao vi kad dobijete jedinicu, otkrio je Lukšić kako je inat pokrenuo ideju o muralu te dodao da se ljeti rado kupa u Smokvici i opušta u Novom Vinodolskom.

Morski i povijesni motivi

Fasada »Lidlove« trgovine je oslikana morskim, gradskim i povijesnim motivima. Ulaz u Novi osvježen je grbom Novog Vinodolskog, Vinodolskim zakonikom, župnom crkvom sv. Filipa i Jakova, frankopanskim kaštelom Lopar, frankopanskom kulom, crkvom sv. Trojice, otočićem i crkvicom San Marino te motivima grada i mora preuzetih iz radova djece OŠ Ivana Mažuranića. U nastajanju murala sudjelovali su i novljanski osnovnoškolci.

   – Iz »Lidla« su nas zamolili da im ustupimo crteže djece. Zajedno s našom profesoricom likovne kulture Klaudijom Hreljac između 200 crteža smo odabrali 100 i dio njih je bio motiv za mural, objasnio je ravnatelj Boris Turjak koji je podsjetio da je novljanska škola koju pohađa 308 učenika ušla u posebnu školsku godinu.

   – Ove godine obilježit ćemo 226 godina škole Ivana Mažuranića, 200 godina od rođenja našeg bana Mažuranića te 140 godina otkako je ban Mažuranić donio proglas da svako mjesto u Hrvatskoj mora imati školu, pojasnio je ravnatelj Turjak.

Video o nastajanju murala

Svečanost u povodu otkrivanja murala održana je u dvorani OŠ Ivana Mažuranića, naravno zbog prijeteće vremenske prognoze. Na svečanosti je prikazan i kratak video o nastajanju murala, s čijom se izradom započelo krajem kolovoza. Djecu su zabavljali voditelj i zabavljač Mario Petreković te mađioničar Vladimir koji je na pozornicu izvukao Teu, Tinu, Tina, Lanu i Miu te zajedno s njima pržio kokice na vatri, skrivao marame u Lidlovim bojama, rezao i sastavljao špage... Na kraju predstave za desert je stigao sladoled.

   Nema sumnje da će likovnih pothvata novljanskih osnovnoškolaca biti još. U povodu početka nove školske godine prvašićima je Grad Novi Vinodolski podijelio pakete za likovni odgoj. Učenicima od četvrtog do osmog razreda Grad je podijelio edukativne bilježnice »Zdrav za pet«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.