Crikvenica

Meteorološki instrumenti iz 1901. godine i danas pokazuju vrijeme

Anto Ravlić

Stara gradska postaja mali je muzej meteorologije

Stara gradska postaja mali je muzej meteorologije

Postaja stara 115 godina vjerojatno je jedina u Hrvatskoj u kojoj barograf tintom ispisuje podatke i otkriva kakvo će vrijeme biti sutra. Stara postaja traži uređenje kućice. Šteta bi bilo da je vrijeme dokrajči zbog lošeg krova nad glavom



 Gradska meteorološka postaja proslavila je 115. rođendan. Grad je otvorio svoju postaju 1. siječnja 1901. godine uz financijsku pomoć tadašnje općine i Društva za unapređenje i poljepšavanje Crikvenice i okolice osnovanog 1897. godine. Članovi društva su bili tadašnji općinski načelnik Boljfo Kostrenčić, Ivan Polić, Ivan Skomerža mlađi i Milan Ključec. Svrha Društva je bila da riječju i djelom podupre uređenje i poljepšanje grada i okolice te da učine boravak domaćim i stranim posjetiteljima ljepšim i ugodnijim. Netko će se zapitati čemu veličati postaju staru 115 godina u parku, kada je prva postaja u Crikvenici otvorena deset godina prije. Postaja stara 115 godina je bitna jer je gradska, a danas je još bitnija jer se u njoj nalaze originalni instrumenti stari koliko i postaja. Barograf, termometar, higrometar i barometar.


Mali muzej


Praktično, Crikvenica ima mali muzej meteorologije u svom dvorištu. Društvo je po osnutku postaje našlo osobu koja je očitavala podatke tako da su sačuvani svi podaci unatrag 115 godina.


– Grad Crikvenica je oduvijek pokazivao brigu za postaju tako da su zahvaljujući gradu i djelatnicima DHMZ-a koji su servisirali instrumente svakih nekoliko godina, sačuvani originalni instrumenti. Uspjela sam skupiti sve meteorološke zapise i slike svih motritelja od 1891. godine do danas. Na sačuvanim povijesnim podacima mogu nam pozavidjeti mnogi. Želja mi je da sve podatke objavimo u knjizi, da Crikvenica nađe svoje zasluženo mjesto u povijesti meteorologije u Hrvatskoj, kaže crikvenička motriteljica Anđelka Radil dodajući da je DHMZ prije nekoliko desetljeća objavio knjigu sa sačuvanim meteorološkim podacima iz više hrvatskih gradova među kojima je i Crikvenica.




I što kažu prašnjave knjige za mjesec čije listiće s kalendara skidamo ovih dana. Svega je bilo, a o stabilnosti vremena koje naglašavamo kad se pričama vratimo u prošlost, nema govora. Velika su odstupanja od maksimalnih do minimalnih temperatura u travnju. Na primjer, 1896. godine temperatura se penjala do 22 stupnja, ali i pala pola stupnja ispod nule. Godina 1899. je imala najtopliji travanj s 24,4 stupnja, a istog mjeseca iste godine zabilježena je i najniža temperatura od minus šest stupnjeva.



Meteorologija i Crikvenica su neraskidivo vezani. Da nije bilo meteorologije, možda nikad ne bi niti bilo Crikvenice kakvu danas znamo. Naime, još 1690. godine ispitivala se bura u Primorju i otkrilo se da je Crikvenica najzaštićenija. Stotinjak godina kasnije, 1786. tadašnje županije su na preporuku liječnika tražile izvješća o vremenu. Ustanovilo se da Crikvenica ima najbolju mikro klimu. I tako je, zahvaljujući meteorologiji, pokrenuta priča o lječilišnom turizmu. Zbog svega je stara postaja zaslužila obnovu, a Crikvenica objavljivanje knjige s podacima koji sežu 115 godina u povijest.



Sjajna klima


Iskusna motriteljica pohvalit će crikveničku klimu i zahvaliti joj.


– Položaj Crikvenice nam je podario povoljne klimatske uvjete. Velik broj sunčanih sati kroz cijelu godinu, povoljno strujanje zraka, čisto more, u Crikvenici se sudaraju morski i gorski zrak s obližnjeg gorja. Ništa bolje ne možemo poželjeti našem gradu. Osim dobrog reklamiranja, kaže Radil koja očitava sve tri meterološke postaje u Crikvenici.


Naime, uz 115 godina staru gradsku meteorološku postaju u parku, u Crikvenici se jedna uz drugu uz gradsko plivalište nalaze postaja DHMZ s tradicijom dugom 125 godina te gradska automatska postaja.


Stara postaja traži uređenje kućice. Šteta bi bilo da je vrijeme dokrajči zbog lošeg krova nad glavom. Postaja stara 115 godina vjerojatno je jedina u Hrvatskoj u kojoj barograf tintom ispisuje podatke i otkriva kakvo će vrijeme biti sutra.