Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 1
Sutra: 13° 13° 1
16. prosinca 2019.
Završna etapa

Marina ulazi u završnicu: Pri kraju gradnja nautičarske luke u uvali Podbaran

Marina ulazi u završnicu: Pri kraju gradnja nautičarske luke u uvali Podbaran
Marina ulazi u završnicu: Pri kraju gradnja nautičarske luke u uvali Podbaran
Autor:
Objavljeno: 8. listopad 2016. u 7:22 2016-10-08T07:22:00+02:00

Uskoro započinje postavljanje elektroinstalacijske mreže i vodovodnih instalacija sa sustavom hidranata te izgradnja glavnog poslovnog objekta marine

NOVI VINODOLSKI Radovi na gradnji nove luke nautičkog turizma, desetljećima priželjkivane marine u uvali Podbaran, ušli su u završnu etapu. Nakon gradnje dvaju lukobrana, koji su nastali produljenjem Bribirske rive kao primarnog i Vele rive kao sekundarnog lukobrana, te refuliranja, to jest jaružanja morskoga dna, pa onda i planiranja i formiranja nove operativne obale, idućih dana slijede radovi na postavljanju elektroinstalacijske mreže, vodovodne instalacije sa sustavom hidranata, a istodobno počinje i izgradnja glavnog poslovnog objekta marine. Radove na elektroinstalacijskoj mreži izvode djelatnici tvrtke Kabel iz Novog Vinodolskog.

Uz četiri pontona od kojih je svaki dug 114 metara i ukupne duljine 456 metara, što znači da je sveukupna duljina privezišta dvostruka i iznosi 912 metara, bit će mogućnost vezanja 204 brodice. Broj je s ranije planiranih 225 vezova smanjen zbog komoditeta svakog pojedinog veza i kvalitetnijeg čuvanja i opsluživanja brodova i jahti.

Za početak novih 20-tak radnih mjesta

Prema prvim najavama o mogućnosti otvaranja novih radnih mjesta, u novoj gradskoj marini bit će, na samom početku rada tog nautičko-turističkog kompleksa, otvoreno dvadesetak novih radnih mjesta. Pojedinosti će biti više poznate kasnije, sa završnicom radova na objektu, iduće godine. Taj bi se broj zaposlenika, u nastavku rada marine, trebao u dogledno vrijeme i udvostručiti.

Radove izvode djelatnici glavnog izvođača GPP-a Mikić iz Omišlja, a odgovorni rukovoditelj gradilišta je Zdravko Buk, koji najavljuje završetak svih radova i dovršetak nove gradske marine za iduće ljeto što znači do početka lipnja 2017. godine.

Na operativnoj obali bit će u središnjem poslovnom objektu, osim prodavaonica nautičke opreme i asortimana ostalih potrepština smještene prodavaonice s popularnom ponudom i sadržajima opće namjene. Nova luka nautičkog turizma značajno će podići razinu kvalitete cjelokupne ponude turističkog Novog Vinodolskog koji će se uskoro sasvim približiti svojoj jubilarnoj 140. obljetnici.
Znatno će se promijeniti i panoramski izgled grada kojim će ubuduće dominirati brodice i jahte te barke domaćih žitelja kojih je i sada više stotina uz postojeće lučke kapacitete privezišta.

Novi Vinodolski ujedno će time preseliti dio tokova svakodnevnog života iz središnjeg dijela grada na obalu i u luku. Poznato je da vlasnici brodica u marini, a to je svojstveno i provjereno u svakoj marini, rado posjećuju i obilaze svoje plovne objekte i tijekom zimskog razdoblja čime pridonose živosti grada i izvan ljetne sezone pa tako produlje vrijeme komercijalnog poslovanja u gradu turizma kakav je Novi Vinodolski dosad bio uglavnom i samo ljeti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.