Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 22° 1
Sutra: 22° 22° 1
23. ožujka 2019.
Ugrožena vrsta

MARTIN U NACIONALNOM PARKU RISNJAK Uspješno završilo prvo spašavanje mladunčeta risa u Hrvatskoj i povratak u prirodu

Foto JU Priroda
Foto JU Priroda
Autor:
Objavljeno: 16. svibanj 2018. u 15:36 2018-05-16T15:36:41+02:00

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike izvijestilo je u srijedu da je uspješno završilo prvo spašavanje mladunčeta risa u Hrvatskoj i povratak u prirodu jedinke te kritično ugrožene vrste.

Populacija risa (Lynx lynx) u Republici Hrvatskoj je iznimno mala. Ris je jedna od najugroženijih vrsta pa je svaka jedinka izuzetno važna. Prema stručnim procjenama, danas u Hrvatskoj živi od 40 do 60 jedinki risa, ističu u Ministarstvu.
Radi se o mladuncu risa kojega je u srpnju 2017. u šumi iznad Bribira, kraj Novog Vinodolskog, napuštenoga i izgladnjeloga pronašao lokalni lovac koji je o svemu obavijestio predsjednika lovačkoga društva.

S obzirom da se radi o strogo zaštićenoj životinji, po dojavi su na teren izašli članovi Interventnog tima za vuka i risa Ministarstva zaštite okoliša, uključujući djelatnike Javne ustanove Priroda Primorsko-goranske županije. Prema uputi stručnjaka s Veterinarskoga fakulteta, mladunac risa je primio potrebnu terapiju u veterinarskoj ambulanti u Crikvenici nakon čega je prebačen u zagrebački Zoološki vrt. Utvrđeno je da se radi o mužjaku pa su ga na prijedlog lokalnoga lovačkoga društva nazvali Martin po svecu zaštitniku mjesta pronalaska.
Zoološki vrt je brinuo o risu Martinu od srpnja do kraja rujna 2017. kada je premješten u Nacionalni park Risnjak gdje mu je izgrađena privremena nastamba. Prilikom držanja risa u nastambi poštovala su se sva pravila, kao i iskustva drugih stručnjaka iz zemalja koje su to provele (Portugal, Slovačka i Rumunjska), a na način da se izbjegavao direktan kontakt s životinjom kako bi zadržala svoje karakteristike vrste i kako se ne bi razvila navika na prisutnost i miris ljudi.

Tako je 29. siječnja ove godine ris Martin pušten iz privremene nastambe, s GPS ogrlicom koja omogućava danonoćno kontinuirano praćenje njegovog kretanja, a predstavlja i sigurnosnu mjeru.
Nakon dva mjeseca praćenja ustanovljeno je da ris Martin boravi na području Gorskog kotara i Slovenije u dubokim šumskim područjima izbjegavajući naselja, da je oporavak uspješno proveden te da je osposobljen za samostalan život.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Uspjeh kampanje  #budiZvijezdapomoziDown