Poetsko-glazbena večer u Novom Vinodolskom

Luko Paljetak i Francesco Squarcia nastupili u vrtu obiteljske kuće dr. Đure Juga

Franjo Deranja



NOVIO VINODOLSKI – Bila je to poetsko-glazbena večer (u četvrtak) za dušu i pamćenje: lirik Luko Paljetak i umjetnik na violi, Francesco Squarcia, nastupili su u vrtu obiteljske kuće dr. Đure Juga, u novljanskom predjelu Grabrova.


Luko je uz glazbenu pratnju i solističke nastupe Francesca Squarcie govori svoje stihove zajedno s Barbarom Kalanj Butković, koja je vodila kroz ovaj iznimno ugođen poetsko-glazbeni događaj i doživljaj.


Luko Paljetak predstavio se svojom lirikom i poezijom za djecu, i to zbirki obznanjenih u novije vrijeme, a podsjetio je i na one tiskane u vrijeme Domovinskoga rata, kada su mnogi Dubrovčani kao prognanici proveli stanovito vrijeme na crikveničko-vinodolskom području. Luko se i ovaj put predstavio kao odličan interpretator svoje poezije a slijedila ga je u tome i Barbara Kalanj Butković što je uz raznolik izbor violista Squarcie – od notne literature klasika Verdija i Schuberta do popularnog Dragojevićeva repertoara – sa slikom mora podno Grabrove, mjesečinom i zvijezdama na vedrom nebu upotpunilo jedinstven ugođaj, zajedno sa zvijezdama poetskog i glazbenog lirskog izričaja.




Domaćini, Mirna i Đuro Jug – a Jug i Paljetak su Dubrovčani – obojili su večer i spontanim prijateljskim porukama što prelaze lokalpatriotska omeđenja Kvarnera i Dubrovnika, sjevera i juga Hrvatske i Hrvatskoga primorja.