Zabavna utrka

Jakovarska vesla: Prva pobjeda ekipe Čičanke u devet godina

Nataša Car

Pobjednici - dečki iz ekipe Čičanka / Snimila Nataša CAR

Pobjednici - dečki iz ekipe Čičanka / Snimila Nataša CAR

U napetoj i zabavnoj utrci sudjelovalo je 10 ekipa, a bit ovog natjecanja nije pobjeda, već promicanje turizma, kao i dobra zabava, pa ni posljednja ekipa koja je stigla na cilj »D&D« nije bila razočarana



JADRANOVO U napetoj, ali zabavnoj utrci »Jakovarska vesla« pobjedu su odnijeli dečki iz ekipe Čičanka kojima je ovo prva pobjeda u devet godina. Tuge nije bilo ni među ostalim sudionicima pa tako ni tata i sin koji su u gumenom čamcu stigli posljednji nisu bili razočarani.


Pehari i vino


Svake godine proslava Svetoga Jakova, zaštitnika mjesta Jadranovo, počinje vikend prije samog blagdana. Najčešće se »Jakovarska vesla« održe u subotu, no ove godine natjecanje je održano u nedjelju zbog lošeg vremena koje je vladalo dan ranije. Vjerojatno je zbog toga i broj ekipa bio manji. Naime, dok je prošle godine sudjelovalo 15 ekipa, ove godine skupilo ih se 10, no to je dovoljno da se natjecanje održi.


Uz obalu se skupio i dovoljan broj navijača koji su bodrili ekipe. Pobjedu je odnijela ekipa »Čičanka«. Ivan Turina, član pobjedničkog tima osjećao se odlično. Ekipa »Čičanka« sudjeluje svake godine, no ovo je prvi put da je osvojila prvo mjesto. Turina je rekao kako uvijek sudjeluje s prijateljem Brankom, »jedan bez drugog ne funkcioniramo«, dodao je.




Posljednje mjesto osvojila je ekipa  »D&D«, čiji su članovi bili Dean i njegov dvanaestogodišnji sin Dino koji je ujedno i ovogodišnji najmlađi sudionik. Bit ovog natjecanja nije pobjeda, već promicanje turizma, kao i dobra zabava pa dečki nisu bili razočarani. Dok ekipe koje osvoje prva tri mjesta dobiju pehare, posljednja ekipa kao utješnu nagradu dobiva bocu vina.


Gumeni čamac


Razlog zbog kojeg je ekipa »D&D« stigla zadnja mogao bi se pripisati odabiru barke. Naime, odlučili su veslati u gumenom čamcu. U natjecanju mogu sudjelovati razne barke, jedini preduvjet je da imaju dva vesla. Broj veslača također nije važan, može ih biti dvoje ili više ako ima dovoljno mjesta.


Timovi i veslači mogu biti domaći ili strani, no predsjednik ŠRD »Tunera«, Siniša Budisavljević istaknuo je da najviše sudjeluju domaći timovi iz Jadranova i okolnih mjesta. Budisavljević je objasnio da prava barka ipak ide bolje od gumenog čamca, no sve je dopušteno pošto se ne radi o pravoj regati.


S obzirom na to da je glavni cilj ove utrke dobra zabava, različite vrste plovila mogu samo pridonijeti tome. Budisavljević je istaknuo kako su zadovoljni ovogodišnjim »Jakovarskim veslima« te je dodao da mu je drago »da tradicija ide dalje«.