Ruralni turizam

Idila na korak do mora: Gosti “poludjeli” za mirom, prirodom i autohtonim kućama Vinodolske općine

Anto Ravlić

Foto: Anto Ravlić

Foto: Anto Ravlić

U prvih sedam mjeseci ove godine na području Vinodola ostvareno je ukupno 3.500 dolazaka i više od 26 tisuća noćenja, a uz domaće goste, najzastupljeniji su Nijemci, Austrijanci i Slovenci



BRIBIR Vinodolska općina već je godinama prepoznata po ruralnom turizmu, kao mala središnja Istra, s ipak povoljnijim cijenama. Najjači adut Vinodola je mir. U odnosu na Istru, Vinodol ima prednost jer je bliži moru. Pojedine kuće udaljene su tek desetak minuta vožnje, a one udaljenije petnaestak minuta.


Bez obzira na to što brojke nisu bit turizma, u općini u kojoj živi tri tisuće stanovnika, statistika iz godine u godinu pokazuje da se nešto pozitivno zbiva u turizmu. U prvih sedam mjeseci ove godine na području Vinodola ostvareno je ukupno 3.500 dolazaka i više od 26 tisuća noćenja. U usporedbi s istim razdobljem prethodne godine bilježi se porast noćenja za više od trećinu, što je rezultat dužeg boravka gostiju na području Vinodolske općine odnosno na području Bribira, Drivenika, Grižana i Triblja.


Utrostručene brojke


– Takvi predsezonski rezultati nas zaista vesele, jer još jednom potvrđuju činjenicu kako specifičan oblik turizma, pogotovo kada govorimo o kapacitetima ruralnih kuća, ima svoje tržište, odnosno da poglavito dolazi do izražaja u predsezonskom i posezonskom periodu – ističe direktorica Turističke zajednice Vinodolske općine Iris Bruketa Milić. Da turizam u Vinodolu postaje sve zanimljiviji, ne samo gostima već i domaćem pučanstvu, svjedoči statistika odnosno povećanje broja gostiju i iznajmljivača.




– Posljednjih deset godina broj dolazaka i noćenja domaćih i stranih gostiju trostruko je porastao. Svake je godine gotovo za 20 posto veći broj registriranih iznajmljivača i ležaja tako da u periodu do srpnja 2016. brojimo čak 200 registriranih iznajmljivača s gotovo 900 raspoloživih ležaja na području cijele Vinodolske općine, što je 13 posto više nego prethodne godine – objašnjava direktorica lokalne turističke zajednice sa sjedištem u Bribiru.


Uz domaće goste, ove godine najzastupljeniji su Nijemci, Austrijanci i Slovenci.


Nedostaje restoran


– I dalje stoji činjenica da su gosti zadovoljni smještajom i kvalitetom smještaja u Vinodolu, što se pokazalo kroz rast noćenja inozemnih gostiju. Razvoj ruralnog turizma na području Vinodola je i dalje u punom cvatu, a autohtono uređene kuće i dalje privlače velik broj turista i zaljubljenika u prirodu – zaključuje direktorica Bruketa Milić.


Uz mir i prirodu, gosti u Vinodolskoj dolini u pravilu obiđu Drivenički kaštel i Tribaljsko jezero. Kulturna zbivanja u Vinodolu najbolje otkrivaju potencijal kaštela u Driveniku koji bi tek mogao postati pravi turistički adut. Adut u kulturnoj ponudi Vinodola svakako je i Kuća Klović. Nedostaje tek putokaza na frekventnijim prometnicama koji bi doveli turiste do kuće svjetski poznatog minijaturista.


Za potpuni turistički doživljaj i ponudu Vinodolskoj dolini i Vinodolskoj općini nedostaje pravi restoran. Na rubu Novljanskog polja postoje dva kutka za sladokusce. Zašto nema slične ponude u nekom od četiriju mjesta je pitanje za ugostitelje.