Sjednica Gradskog vijeća

Hoteli bolna točka vinodolskog turizma

Anto Ravlić

U listopadu kreće adaptacija Lišnja, priprema se i adaptacija San Marina. Lokaciju za hotel na Glavici obišao je jak agencijaš, stiže i potencijalni investitor. Kad ga preuzme imovinski fond, Novi Resort ide u prodaju – optimistične su najave za budućnost



NOVI VINODOLSKI Prvo Gradsko vijeće nakon ljetne stanke. Najzanimljiviji je bio aktualni sat. Uglavnom posvećen životnoj svakodnevici. Mihaela Jovanovića (SDP) zanimalo je zašto su stali radovi u Ulici Ivanjska. Nezgodna je situacija, puno je djece, a prometovanje otežano. Trebalo se već nastaviti, odgovorio je gradonačelnik Velimir Piškulić, no radnici su preusmjereni na sanaciju poplava. Uskoro se nastavljaju radovi, najavio je Piškulić.


Jovanović je čestitao novljanskim vatrogascima na angažmanu za požara i poplava te iznio razmišljanje SDP-a da bi vatrogasci napokon trebali dobiti adekvatan dom koji godinama ulazi i ispada iz proračuna. – Zaslužuju bolje i primjerenije uvjete, zaključio je Jovanović.


Piškulić je poručio: svaka im čast i najavio projektiranje novog vatrogasnog doma u sljedećoj godini, na novoj lokaciji kod igrališta. Potom slijedi borba za sredstva, najavljuje Piškulić, otvarajući mogućnost financiranja iz EU fondova ili državne blagajne. Mario Buljat (HDZ) pohvalio je Vodovod Žrnovnicu i Ivanj za angažman u doba suše.


Vijećnik SDP-a Saša Đujić izbrojio je da je od posljednjih izbora za mjesne odbore proteklo 4.895 dana, odnosno 13 godina. To se pitanje provlači predugo. Ili ih ukinimo ili ih konstituirajmo, smatra Đujić. Zaključeno je da će se naći gradonačelnik Piškulić i čelnik SDP-a Saša Đujić te dogovoriti što s mjesnim odborima. Vjerojatno se ide u izbore, sudeći po raspoloženju na Vijeću.

Koncesija za kupalište




Bojana Zoričića iz SDP-a je zanimalo što je s kupališnom zonom i parkom u susjedstvu. Idemo od zapada prema istoku, na redu je četvrta zona. S malo sreće, doći ćemo do Mirakula. Raspisat će se koncesija za kupalište i budući koncesionar ponudit će projekt.


Trambulin, kao jedan od simbola Novog, nije se mogao sačuvati zbog dotrajalosti, no izradit će se novi. Već je projektiran. – Jeste li zadovoljni radom Turističke zajednice i kakva je sezona bila? – pitao je PGS-ovac Zoran Butorac, dodajući i pitanje izvršava li Grad svoje obaveze s obzirom da još nije plaćena naknada za vijećnike od lani. Nije bitna naknada, već je li neisplaćivanje pokazatelj problema? Zaostale naknade isplatit ćemo do kraja godine, a Grad nema problema s financijama, rekao je gradonačelnik Piškulić.

Kad je riječ o turizmu, ako je gledati brojke, zadovoljan sam, ali nisam zadovoljan rezultatima hotela, rekao je gradonačelnik Piškulić. Lišanj se raspada, Resort je takav kakav je, no naziru se bolji dani.


U listopadu kreće adaptacija Lišnja, do sezone bi trebala biti gotova. Mađari su isplatili dvoje stanara, još predstoji dogovor s jednim i kad se iseli, kreću u adaptaciju San Marina. Najavili su vlasnici Kleka da gradnja kreće sljedeće godine. U petak je u obilasku lokacije za hotel na Glavici bio jak agencijaš, u četvrtak novi potencijalni investitor dolazi. Do kraja godine imovinski fond bi postao vlasnik Novog Resorta koji bi išao u prodaju, vjerujemo da će Resort profunkcionirati.


Parkinga nikad dosta


Hoteli su nositelji destinacije. Hoteli, hoteli, hoteli… Do kraja mandata morali bi dobiti bar dva-tri hotela. Kad je riječ o turističkoj zajednici, promicanje destinacije je njen prvi zadatak, a imali smo mnoštvo događanja. Dakle, zadovoljan sam, konstatirao je Piškulić.


Vijećnika Zoričića je zanimalo što je s gradnjom ambulante i kako nadoknaditi izgubljeni parkirališni prostor. Naime, ambulanta će se graditi na prostoru današnjeg parkirališta. Na 1,4 milijuna kuna je procijenjena stara zgrada, predstoji raspisivanje natječaja za prodaju, od čega će se financirati gradnja nove. Parkinga nikad dosta, radimo izmjenu plana, da prenamijenimo bivšu garažu Šumarije. Ako sve uspijemo izrealizirati, do sezone imamo parkiralište. Đujić je pitao: Valjda ne dugoročno parkiralište na toj lokaciji? Sigurno ne, osmislit će se prostor za budućnost u suradnji s arhitektima, odgovorio je Piškulić.


SDP je bio protiv imenovanja gradske komisije za imenovanje ulica i komisije za dodjelu priznanja jer u komisijama nema nikoga iz oporbe.