Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 3n
Sutra: 9° 9° 3n
7. prosinca 2019.
Dopunjen dnevni red

Glavna skupština Jadrana Crikvenica 22. svibnja: Pero Matić nije dobio povjerenje mirovinaca

Dnevni red skupštine Jadrana naknadno je dopunjen
Dnevni red skupštine Jadrana naknadno je dopunjen
Autor:
Objavljeno: 21. travanj 2018. u 11:13 2018-04-21T11:13:07+02:00

Novi vlasnici traže izglasavanje nepovjerenja jer je  Matić, svojim postupanjem,  narušio ugled Jadrana pa društvu prijeti i opasnost nastanka imovinske štete

RIJEKA U pozivu na glavnu skupštinu društva Jadran d.d. Crikvenica koji je na Zagrebačkoj burzi objavljen još 10. travnja (u NN-u 11. travnja), a prema kojem će se skupština društva održati 22. svibnja, na dnevnom redu su se našle i odluke o opozivu postojećih te izboru novih članova Nadzornog odbora, s tim da se skupštini predlaže da se postojeći članovi (Ivo Bašić, Ivana Pavić i Franko Gržetić) opozovu, te novi izaberu u sastavu: Ante Jelčić, Dragan Magaš, Mirko Herceg i Ivan Augustin.

Jučer je međutim na burzi osvanula dopuna dnevnog reda skupštine prema kojoj se on dopunjuje točkom o izglasavanju nepovjerenja predsjedniku Uprave Peri Matiću. U obrazloženju je naznačeno da »iz postupanja Matića proizlazi da se ne može očekivati da će do kraja mandata valjano obavljati dužnost te da je izazvao netrpeljivost između sebe i dijela rukovodećeg osoblja i dijela zaposlenika«.

Navodi se i da su takvi loši odnosi utjecali negativno na reputaciju tvrtke, da mogu negativno utjecati i na poslovne rezultate, te stoga, kako se navodi »predlagatelji smatraju da je ugled Jadrana narušen uslijed postupanja Matića, slijedom čega društvu prijeti i opasnost nastanka imovinske štete«.

Matić: O neobičnim razlozima i zahtjevima ne bih spekulirao

Pero Matić je pak u telefonskoj izjavi, a na upit Hine, u petak na takvu dopunu dnevnog reda Izvanredne glavne skupštine Jadrana samo kratko kazao da je »koncentriran na obnašanje svoje dužnosti do kraja«, a da »o vrlo neobičnim razlozima i zahtjevima novih većinskih vlasnika Jadrana, meni nepoznatim u mojoj dosadašnjoj poslovnoj praksi, ne bih spekulirao«. (Hina)

Inače, glavna skupština Jadrana iščekuje se nakon što su dva mirovinska fonda PBZ CO i Erste preuzeli od države većinski paket tvrtke (70,7 posto), za što su platili gotovo 200 milijuna kuna, a novi su vlasnici, koji su i predložili dnevni red, već najavili i nova ulaganja, na što su se ugovorom o prijenosu dionica od CERP-a i obvezali.

Nisu se međutim do sada javno izjašnjavali o upravi društva, koju je bivši vlasnik, država, postavio nakon predaje obvezujućih ponuda. I dalje je dakle otvoreno pitanje jesu li novi vlasnici preuzeli ili ne dodatne financijske obveze koje proizlaze iz ugovora sa spomenutom nedavno imenovanom upravom Jadrana, a misli se prije svega na otpremnine.

Ugovor između države i mirovinaca potpisan je u zadnji čas, tik pred kraj zakonskog roka nakon prihvaćanja obvezne ponude, budući da su, tada potencijalni, a sada stvarni novi vlasnici, inzistirali da se društvo dovede u stanje u kojem su vršili dubinsko snimanje.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.