Jubilej

Dječji dom Izvor slavi 95. rođendan: Udomitelji, dođite po napuštenu djecu

Anto Ravlić

U Primorsko-goranskoj županiji imamo 20 obitelji udomitelja, a potrebno ih je 50-60. Cilj je da do 2016. godine 20 posto djece boravi u domovima, a 80 posto u obiteljima, kaže ravnatelj Nikica Sečen



SELCE Dječji dom Izvor Selce ove godine obilježava 95. rođendan. Čitava jesen će proteći u znaku jubileja koji znači mnogo više od jedne visoke godišnjice. Iza jubileja su tisuće dječjih sudbina i želja, priča o uspjehu i trudu ljudi koji su dječju svakodnevicu učinili vedrijom. 


   Obilježavanje 95. rođendana započelo je promocijom 11. broja lista Dječjeg doma Izvor. No, promocija lista bila je prilika da u domu Izvor gostima objasne kojim će tokom teći dom u sljedećim godinama, do 100. rođendana.


Bliža budućnost u listopadu donosi stručni skup o djeci s problemima u ponašanju. Skup na kojem će sudjelovati i Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet iz Zagreba uključuje radionice u OŠ Zvonka Cara i u Domu Izvor te predavanje u crikveničkoj gradskoj vijećnici na koje će biti pozvani roditelji, udomitelji, učitelji…





Kroz dom je od osnutka 1918. godine, kad se zvao dom Zagreb, prošlo tisuće djece. Neki su odrasli u domu, neki ljetovali, neki se zadržali duže, neki kraće. Danas u domu stalno boravi 20 djece, s tim da je šestero mladih, između 18 i 21 godine, stacionirano u stanovima. Dva stana osigurao je Grad Crikvenica, a jedan Grad Rijeka. Poludnevni program u domu Izvor pohađa 25 djece.



U studenom će na koncertu u domu zajedno nastupiti Glazbena škola Ivan Matetić Ronjgov i Dramska sekcija Doma. Godina završava Božićnim izletom djece i radnika Doma. Odredište će ostati tajna. 


   O nešto daljoj budućnosti razgovarali smo s ravnateljem Dječjeg doma Izvor Nikicom Sečenom koji će reći da je Izvor jedan od najstarijih, ali najboljih domova u Hrvatskoj. 


   – Dom se jako promijenio, vodi se računa o individui, kaže Sečen i objašnjava da Europa sve manje prepoznaje i podržava domove kao institucije i inzistira da djeca odrastaju u obitelji koja je ipak prirodnije okruženje. Teži se k udomiteljstvu koje još nije saživjelo kod nas. U Primorsko-goranskoj županiji imamo 20 obitelji udomitelja, a potrebno ih je 50-60. Neka nam se jave udomitelji, imamo djece, poziva ravnatelj Sečen. Cilj je da do 2016. godine 20 posto djece boravi u domovima, a 80 posto u obiteljima. Naravno, to ne znači da bi domovi nestali. Oni bi se transformirali u centre za pružanje usluga u zajednici. Tako je ideja da selački dom ponudi poludnevni program djeci i poseban poludnevni program djeci s teškoćama. Potporu daje Grad Crikvenica i crikvenička Udruga invalida. Izvor želi postati institucija koja bi za potrebe cijele Primorsko-goranske županije nudila edukaciju i podršku za udomitelje. Dom bi se okrenuo i pomoći starijima te uključio u program Pomoć u kući.