Prvi nacionalni susret

DOBRA ZABAVA NA SLETU Katolički skauti tri dana u Driveniku se družili i igrali

Nataša Car

DRIVENIK Katolički skauti proveli su ovaj vikend u Driveniku gdje je održan njihov prvi nacionalni slet. Skauti su kampirali na livadi u blizini Tribaljskog jezera te su im dani bili ispunjeni mnogim aktivnostima. U Drivenik su stigli u petak navečer, a ostaju do danas, kada se spremaju na mimohod u Rijeku. Unatoč tome što je program malo kasnio zbog lošeg vremena koje je u petak zahvatilo ovo područje, skauti su se uspjeli u subotu smjestiti na livadu i nastaviti s aktivnostima. Za 540 katoličkih skauta iz raznih biskupija i nadbiskupija diljem Hrvatske ovo je bio prvi nacionalni susret.

Humanitarni rad




U četverodnevnom kampu uživali su djeca i mladi, ali i obitelji s djecom. Organizator Marin Miletić objasnio je kako je Drivenik za skaute posebno mjesto jer su prije 15 godina od riječkog nadbiskupa Ivana Devčića dobili pastoralni dom Blaženi Stepinac u starom gradu u Driveniku gdje je tada počelo organizirano djelovanje ove skupine. Također, skupina posljednjih 11 godina na ovom području organizira niz humanitarnih projekata poput ljetovanja siromašne djece iz unutrašnjosti Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Miletić ističe da su se na ovaj način htjeli odužiti ovom kraju i svim svojim članovima pokazati koliko je ovo područje prekrasno.


Nakon što su se smjestili u kampu, u subotu popodne su krenuli s bogatim programom. U subotu navečer je program bio posvećen hrvatskim braniteljima koji su imali svoju projekciju filma »Vukovarska štafeta smrti« u frankopanskom kaštelu u Driveniku. Svetu misu inače svaki dan predvodi drugi biskup, a sudionici su jučer imali priliku čuti svjedočanstvo Blanke Vlašić koja je govorila o svom odnosu s Bogom, kao i svjedočanstvo Marina Ivanovića Stoke koji je održao i koncert. Ostale aktivnosti tijekom vikenda uključuju vožnju kanuima po Tribaljskom jezeru, planinarenje, gradnja osmatračnica i još mnogo toga. U ponedjeljak će raspremiti kamp i krenuti za Rijeku gdje će sudjelovati u mimihodu povodom Dana državnosti.Voditeljica programa Asja Pavlović iz Rijeke objasnila je da su djeca podijeljena u manje patrole sastavljene od petnaestak djece te svaka ima svog voditelja. U patrolama su djeca podijeljena po uzrastima te su i aktivnosti prilagođene uzrastu djece.

Nova prijateljstva


Tako imaju i štafetne igre za one najmlađe, ali i razne radionice. Djeca se ipak najviše vesele koncertu Stoke. Maro iz Pitomače rekao je da mu je ovdje lijepo te se veseli nastavku programa, a upoznao je i mnogo novih prijatelja iz raznih dijelova Hrvatske.Katolički skauti su osnovani prije 15 godina u Rijeci. Iz župe sv. Križa proširili su se u deset biskupija te danas broje više od tisuću članova. Ovo im je bio prvi nacionalni susret, a sudjelovali su članovi šibenske biskupije, dubrovačke biskupije, splitsko-makarske nadbiskupije, požeške biskupije, đakovačko-osječke nadbiskupije te zagrebačke i riječke nadbiskupije. Miletić je izrazio zadovoljstvo organiziranim događajem te se zahvalio cijeloj Općini Vinodolskoj i župljanima koji su im izašli u susret.