Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. studenoga 2019.
Primaju pacijente i u ambulanti

Crikvenička hitna pomoć na mukama: Imaju najviše intervencija od svih dodatnih timova u Hrvatskoj

Foto Nataša Car
Foto Nataša Car
Autor:
Objavljeno: 15. kolovoz 2018. u 17:11 2018-08-15T17:11:50+02:00

U crikveničkoj hitnoj ove sezone zaprimili su 515 pacijenata koji zapravo nisu trebali hitnu pomoć, ali nisu imali druge opcije, a to timu, prema broju intervencija najzaposlenijem u Hrvatskoj, dodatno otežava posao

CRIKVENICA  Iako je prema podacima Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, od njihovih 20 dodatnih timova, ovog ljeta najviše intervencija zabilježio tim koji je smješten u Crikvenici, u razgovoru s voditeljem ispostave Crikvenica Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije, dr. Hrvojem Sokolićem, saznajemo da je hitnih intervencija ovog ljeta sveukupno bilo manje nego prošle sezone.

U Crikvenici standardno funkcioniraju Tim 1 i Tim 2 za hitnu intervenciju. Tim 1 sastavljen je od liječnika, medicinskog tehničara te vozača, dok Tim 2 čine dva medicinska tehničara od kojih je jedan vozač. Tijekom ljetnih mjeseci Tim 2 dodatno je pojačan s četiri liječnika i funkcionira na isti način kao i Tim 1, što je potrebno zbog povećane gužve tijekom turističke sezone.

Od 15. lipnja do 12. kolovoza u Crikvenici su provedene ukupno 702 intervencije, dok su za isto razdoblje prošle godine zabilježene 764 intervencije. Najviše se intervenira zbog kroničnih bolesti i akutnog stanja, ukupno 491 put ove godine, dok je lani za istu kategoriju zabilježeno 550 intervencija.

– Svi ljudi, a posebno kronični bolesnici, trebali bi se držati liječničkih uputa o ponašanju tijekom vrućina. Između 10 i 17 sati najbolje je vrijeme provoditi u rashlađenoj prostoriji te je potrebno konzumirati dovoljno tekućine i više manjih i lakših obroka. Lijekovi se trebaju čuvati na temperaturi do 25 stupnjeva Celzijusa, a ukoliko je sobna temperatura viša od toga, potrebno je lijekove staviti u frižider – poručuju liječnici.

Ostale intervencije u Crikvenici odnose se na razne povrede kojih je ove godine bilo 116 te prometne nesreće kojih je bilo 35. Neodređenih intervencija, koje ne pripadaju nijednoj kategoriji, bilo je 46, a 14 intervencija bilo je nepotrebno. Sokolić je napomenuo da, kada se zove hitna pomoć za drugu osobu, treba prvo prići toj osobi i provjeriti njezino stanje jer se nekada ne radi o hitnom slučaju.

Ove se brojke bitno ne razlikuju od prošlogodišnjih, no ima i jedna pozitivna razlika. Sokolić je istaknuo kako su ove godine imali samo jednu intervenciju zbog utapanja, dok ih je prošlog ljeta bilo više. Zanimljivo je i da su u srpnju ove godine u Crikvenici tri osobe ozlijeđene i od udara groma, no na svu sreću nitko nije smrtno stradao.

Osim intervencija, hitna pomoć zaprimi mnogo pacijenata i u ambulanti. Ove sezone su zaprimili 515 pacijenata kojima nije bila potrebna hitna pomoć, no dolaze k njima jer turistička ambulanta radi u smjenama pa pacijenti često nemaju druge opcije. Sokolić ističe da im to otežava posao jer njihov je primaran zadatak intervencija na terenu, na koju svakog časa moraju biti spremni.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.