Inicijator akcija

Crikveničanin Marijan Grbčić neraskidivo povezan sa svojim zavičajem

Franjo Deranja

Marijan Grbčić – glavninu života proveo u Njemačkoj, ali čvrsto vezan uz svoj rodni kraj / Foto: F. DERANJA

Marijan Grbčić – glavninu života proveo u Njemačkoj, ali čvrsto vezan uz svoj rodni kraj / Foto: F. DERANJA

Najprije je darovao novac za kupnju tradicijskog instrumenta sopela, a uz to i za tradicijsku harmoniku, dugmaricu, popularnu trieštinku, a onda je u svojoj Crikvenici pokrenuo i školu za sviranje na tim instrumentima 



CRIKVENICA » Premda je poznato kako su pravi prijatelji rijetki i mogu se nabrojiti na prste jedne ruke, Marijan Grbčić, Crikveničanin s gotovo cjeloživotnim boravkom, pogotovo u aktivnom radnom razdoblju što ga je proveo u Njemačkoj – ali dušom i srcem u Crikvenici – može reći da je zaista okružen prijateljima i prijateljstvom svojih sugrađana. Druželjubivošću i odanošću svojem zavičaju potiče mnoge od svojih poznanika i prijatelja da mu se odazovu pozivima za očuvanjem kulturnog naslijeđa Crikvenice i njezine okolice. Tako je potaknuo akcije i darovao novac za kupnju tradicijskog instrumenta sopela, a uz to i za tradicijsku harmoniku, dugmaricu, popularnu trieštinku, te je onda u svojoj Crikvenici pokrenuo i školu za sviranje na tim instrumentima. 


  Sa svojom suprugom Christom u posljednje vrijeme sve je češće na putu iz Hannovera do Crikvenice i može ga se susresti u crikveničkom kraju. 


  Glavninu života proživio je u Hannoveru, tom njemačkom središnjem gradu pokrajine Donje Saske, ali mu se u izgovoru neće omaknuti nijedno »njemačko« slovo, a kamoli riječ! Pravi je i doslovce rođeni čakavac, a to koliko je čvrstom i debelom »cimom« povezan uz Crikvenicu i njezinu tradiciju, pokazalo se i u mnogim inicijativama što ih je potaknuo i na crikveničkom, ali i na širem području. 




  – Volim ovaj naš kraj, moj zavičaj, naše Jadransko more i obalu uz ovo naše najljepše more na svijetu, pa su mnoge od tih akcija vrlo lako pridobile moju naklonost i potporu, govori Marijan Grbčić. 


  Najnovije akcije urodit će nabavkom crpke za vodu da bi se moglo još potpunije istražiti zagonetnu i vrlo zanimljivu jamu Vrtara mala, u Dramlju, punu fosilnih prethistorijskih ostataka, nazvanu Lavljom jamom, govori Grbčić. Uz to, Marijan Grbčić osigurao je nabavku sustava za crpljenje vode iz suterenskih prostora Muzeja Grada Crikvenice.  

  S prijateljima komunicira elektroničkom poštom ili tamo gdje je to nužno iz jednostavnijih razloga i telefonom, pa je poznat po tome da često nazove iz Njemačke, i to u bilo koje doba dana. Akcija ne smije stati – njegovo je geslo! 


  Otkako ovih nekoliko proteklih tjedana boravi u Crikvenici, upriličio je više susreta s poznanicima i prijateljima, a u jednoj od takvih prigoda saznaje se kako je vrijednost njegovih višestrukih donacija i inicijativa te akcija za očuvanje crikveničke kulturne baštine dosegnula višemilijunski iznos, dakako u eurima! 


  No, Marijan Grbčić o tome nerado govori, već je mnogo zadovoljniji kada mu se na njegove pozive na različite akcije u njegovoj Crikvenici odazovu i oko njega okupe prijatelji. Za neku novu školu o crikveničkoj povijesti. Povijesti Crikvenice u sadašnjosti. A sve to radi plemenitije crikveničke budućnosti!