Crikveničko komunalno društvo

Belobrajić preuzima kormilo Eko-Murvice: Tehnologijom do profita na parkiralištima i plažama

Anto Ravlić

Snimio Anto RAVLIĆ

Snimio Anto RAVLIĆ

Digitalizirat će se sustav naplate parkirališta te informatizirati praćenje ulaska na plažu, čime će se radna snaga preusmjeriti na profitabilnije poslove, kaže novi direktor, inženjer koji je čitav radni vijek bio u HEP-u



CRIKVENICA Kormilo crikveničkog gradskog komunalnog društva »Eko-Murvica« preuzima od utorka 1. rujna Ratko Belobrajić. Naslijedit će direktoricu Sonju Polonijo koja je godinama vodila gradske komunalce. Grad Crikvenica raspisao je natječaj za direktora, skupio deset ponuda, od kojih je šest bilo valjano. Naposljetku je natječaj poništen, a novog direktora, koji se također javio na natječaj, izabrala je skupština »Eko-Murvice« u kojoj je zaposleno 114 radnika.


Novi direktor rođen je u Triblju, nakon diplome na Elektrotehničkom fakultetu u Zagrebu cijeli radni vijek proveo je u HEP-u. U Hidrolektrani Vinodol 14 godina je bio tehnički direktor, direktor i direktor proizvodnog područja hidroelektrana koje su obuhvaćale hidroelektrane Vinodol, Rijeka, Gojak, Senj i Ozalj. Posljednjih sedam godina Belobrajić radi kao samostalni inženjer.


Direktor »Eko-Murvice« Belobrajić najavljuje da će jedna od prioritetnih aktivnosti biti razvijanje i unapređenje postojećeg sustava zbrinjavanja i odvoza otpada prema održivom načinu upravljanja i zbrinjavanja otpada.




U tom pravcu ići će se na otvaranje reciklažnog dvorišta te u zbrinjavanje neopasnog otpada putem pirolize, s mogućnošću korištenja sunčeve energije obzirom da Crikvenica ima 2.900 sunčanih sati na godinu. Kad je riječ o otpadu, potaknut će se kompostiranje organskog otpada. »Eko Murvica« brine i o zelenim površinama pa Belobrajić najavljuje automatsko zalijevanje parkova i nasada, čime bi se smanjio broj radnika na održavanju i smanjila potrošnja vode za zalijevanje.


Novi direktor inzistirat će na unapređenju korištenja sportske dvorane kroz osmišljavanje programa sportskih i društvenih priredbi kako bi se sportska dvorana održavala sredstvima koje sama zaradi. Osim toga, namjerava postaviti solarne ćelije na krov dvorane.



Bez obzira što se često spominju tehnološke inovacije koje bi trebale smanjiti broj zaposlenih, Belobrajić smatra da se ne može govoriti o višku radnika.– Osmislit će se promjene organizacije tako da će se višak radne snagao nastao aktivnostima unapređenja, zaposliti na novim radnim mjestima koja će biti produktivnija od postojećih, ističe novi direktor »Eko-Murvice« Ratko Belobrajić.


   Novosti bi trebalo biti i na parkiralištima. Predviđeno je unapređenje odnosno digitaliziranje sustava naplate, čime bi se smanjio trošak radnika i povećao profit. Nove tehnologije mogle bi se unaprijediti i »on line« paukom koji bi bio povezan s policijom.

Informatizirat će se i praćenja ulaska na plažu, čime će se povećati zarada. Treba osmisliti bolji i kvalitetniji način korištenja gradskih plaža, u skladu sa svjetskim trendovima.


– Novi direktor je upućen u problematiku, čitav život živi u Crikvenici, ima iskustvo rukovodećeg kadra, istaknuo je gradonačelnik Crikvenica Damir Rukavina.