Tradicionalna manifestacija

12 kandidatkinja za 13. Ružicu Vinodola: Za beračko-vinarske izazove spremne

Nataša Car

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler



BRIBIR U Bribiru su u petak navečer predstavljene kandidatkinje za 13. Ružicu Vinodola. Ovogodišnja manifestacija ima i međunarodni karakter jer se osim domaćih djevojaka natječu i dvije strane. Osim kandidatkinja pažnju publike su plijenili članovi KUD-a Bribir koji su nastupili u folklornom dijelu programa te griški kantautor Neven Barac koji je nastupio kao gost večeri.


Zvuci sopila koji su se čuli prije početka programa najavili su da je sve spremno za ovogodišnju Ružicu Vinodola, manifestaciju u kojoj se 12 kandidatkinja natječe za titulu najvrednije beračice grožđa. Ova manifestacija nastala je prema starim ljetopisima iz života vinodolskog podneblja. Prema zapisima, posljednja Ružica Vinodola izabrana je 1880. godine. Prije 13 godina organizatori su odlučili oživjeti stari običaj te je tako pokrenuta ova ljetna manifestacija.


Dvije strankinje


Kandidatkinje su predstavljene podno Frankopanske kule u Bribiru gdje su nasmijane djevojke publici dale do znanja da su spremne za sve izazove koje ih čekaju. I ove godine manifestacija je poprimila međunarodni karakter. Naime, među domaćim našle se dvije strane djevojke, jedna iz Austrije i druga iz Engleske. Ostale kandidatkinje sve su iz Hrvatske, većina iz Primorsko-goranske županije. Ove godine natječu se Daria Čop iz Rijeke, Antonija Butković iz Povila, Sara Jovanović iz Novog Vinodolskog, Jelena Gazdek iz Koprivnice, Lucija Tomić iz Crikvenice, Tamara Komadina iz Bribira, Teodora Jadras iz Kastva, Ana Svetić iz Bribira, Aurelia Laskowski iz Austrije, Karla Martulaš iz Novog Vinodolskog, Tea Frlan iz Rijeke i Giovanna Coombes iz Engleske.


Početak u četvrtak




Nakon predstavljanja kandidatkinja gost večeri Neven Barac pjevao je pjesme primorskog izričaja po kojima je poznat, a nakon njega nastupio je KUD Bribir. Na kraju programa djevojke su dobile prigodne darove koje su im podijelili predsjednik Općinskog vijeća Vinodolske općine Boris Miklić i zamjenik presjednika Turističke zajednice Vinodolske općine Ivica Jerčinović.


Ovo je bila uvodna večer manifestacije, a prve igre kreću sljedeći četvrtak u Pavlomiru. Nakon toga program Ružica Vinodola nastavit će se u Starom Gradu u petak i subotu. Ružicu Vinodola organiziraju turističke zajednice Vinodolske općine i Grada Novog Vinodolskog te Pavlomir d.o.o.