Prijateljstvo

Zimski gosti u Delnicama: Srneća obitelj već treću zimu “na hrani” kod Grgurića

Marinko Krmpotić

Ilustracija

Ilustracija



DELNICE Prije tri godine, u doba najjačih snjegova zime 2015. kuću obitelji Grgurić u Delnicama, smještenu nedaleko od šume, počeli su u potrazi za hranom posjećivati jedna srna i njeno lane. Budući da svi u toj obitelji vole životinje, osigurali su toj lijepoj šumskoj divljači hranu i na taj ih način privukli pa su srna i njeno lane nastavili dolaziti cijele te zime. Potom se iduće, odnosno prošle godine, priča ne samo nastavila dolascima te dvije plahe i lijepe šumske životinje, već su im se polako počele pridruživati i ostale iz tog stada pa tako Zlatko Grgurić i njegova obitelj ove zime hrane njih petero.


»Srndać, dvije srne i dva laneta redovni su gosti našeg vrta ove zime. Kad su vladale one žestoke hladnoće, dolazile su čak tri puta u tijeku noći i po njima se, kako se to kaže, slobodno moglo navijati sat. Prvi bi put došli oko 20 sati, potom u ponoć te na kraju i rano ujutro. Čim temperature malo narastu i kad je hladnoća podnošljivija, a snijega manje, onda dolaze dva puta, uvečer i ujutro«, govori Grgurić, koji je organizirao i brigu za te lijepe životinje.



Uz srneću divljač, ove zime vrt Grgurićevih u većoj su mjeri počele posjećivati i – ptice. Točnije dvadeset sjenica i nekoliko šojki našlo je hranu i zaštitu od niskih temperatura i loših vremenskih uvjeta, a i inače je u blizini doma Grgurićevih moguće vidjeti razne šumske životinje, govori Zlatko, dodajući da je imao susrete s lisicom i kunom, a posjetila ih je jednom prigodom, o čemu svjedoči i fotografija, i obitelj jelena!





»U početku smo srnu i lane hranili sami, ali kako je broj narastao, priključili su nam se i neki naši prijatelji od kojih jedan ima puno iskustva vezanog uz brigu o životinjama pa puno pomogne i na tome smo mu zahvalni. Zajedno nabavljamo kukuruz, sijeno, sol i kruh te sve to postavimo na mjesta koja su im najpovoljnija i uživamo gledajući ih kako jedu.


Zanimljivo je da su se ne samo ljudi, već i psi u našem susjedstvu navikli na te plahe životinje pa tako psi više ne laju tako jako kao što je to bilo prve godine, a čini se da su i srne očigledno shvatile kako su psi vezani pa dolaze bez straha«, govori Zlatko Grgurić, dodajući kako su naviku dolaska na svoje »hranilište« srnice produljile i na ljeto, ali tada ipak znatno rjeđe dolaze jer tada imaju na raspolaganju puno više hrane i prostora za kretanje.